PolitikaPreporučeno

Raukar-Gamulin: izvjesno je da je ugovor HRT-a s Vladom RH od 2023. do 2027. falsificiran

Nakon što je Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prihvatio izvješća o radu nadzornog odbora HRT-a, provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2022. te o radu programskog vijeća HRT-a i provedbi programskih načela za prošlu godinu, saborske zastupnice Mirela Ahmetović, inače i članica Odbora te Urša Raukar-Gamulin, njegova potpredsjednica, održale su konferenciju za medije u Hrvatskom saboru.

“Kako smo kolegica Ahmetović i ja članice Odbora, želimo izvijestiti javnost da je jučer bila sjednica na kojoj je, među inim točkama, bila i točka Izvješće Nadzornog odbora HRT-a. Tu točku je trebao prezentirati gospodin Damir Rudeš, kao predstavnik Nadzornog odbora, no on je na sjednicu došao potpuno nespreman, ili barem nespreman odgovoriti na naša pitanja,” rekla je Urša Raukar-Gamulin, dodajući kako je ta sjednica – budući da Izvješće Nadzornog odbora HRT-a ne ide na raspravu – bila jedina prilika da se o tom dokumentu raspravlja.

“To se, naravno, nije dogodilo iz razloga koji sam navela. Upućene smo da pošaljemo pismena pitanja, no mi smatramo da Sabor nije dopisna škola i da se na Odborima treba raspravljati, a ne se dopisivati. O čemu se radi? Naime, iz samog izvješća Nadzornog odbora HRT-a, izvjesno je da je ugovor HRT-a s Vladom Republike Hrvatske od 2023. do 2027. falsificiran. Na koji način? Taj ugovor može ići na Vladu Republike Hrvatske, kada pridobije mišljenje Nadzornog odbora i mišljenje Programskog vijeća. Na Nadzorni odbor je došao dokument tog ugovora i on je bio izglasan i dobio je pozitivno mišljenje. Međutim, do Vlade je taj dokument falsificiran na način da je u članku 92. izmijenjena tablica koja prikazuje projekcije poslovanja za to razdoblje od 2023. do 2027. U ugovoru koji je izglasao Nadzorni odbor, ta tablica je imala pozitivno poslovanje od 2023. do 2027., međutim, naknadno je netko promijenio tu tablicu, i u današnjem ugovoru mi imamo tablicu s negativnim poslovanjem, odnosno s iskazivanjem gubitaka u vrijednosti gotovo 10 % u ovoj godini. Na 174 milijuna i 479 tisuća eura prihoda je iskazan gubitak od 16 milijuna 902 tisuća eura,” rekla je zastupnica Raukar-Gamulin, dodajući kako smatra da se radi o velikom skandalu, ponajprije zbog toga što je netko mijenjao ugovor koji je bio izglasan na Nadzornom odboru bez da je Nadzorni odbor o tome bio na bilo koji način obaviješten.

“U najmanju ruku se trebalo ići ponovno na izglasavanje na Nadzorni odbor, ako se bilo što u tom ugovoru mijenjalo. Druga nezakonitost je ta da se po Zakonu o HRT-u i statutu HRT-a ne može iskazivati gubitak u financijskim projekcijama i financijskim planovima. To je dokazano i navedeno u izvješću samog Nadzornog odbora. Znači, ugovor Vlade Republike Hrvatske s HRT-om je nezakonit u dvije točke. On je falsificiran od sjednice Nadzornog odbora do Vlade. To je bilo u 2022. godini. Ono što se iz izvješća Nadzornog odbora vidi jest da su oni tražili reviziju, da se vidi kako je do te promjene, točnije tog falsifikata, došlo.  Međutim, budući da to zadire u 2023. godinu, mi to izvješće nemamo, a gospodin Rudeš nije bio spreman odgovarati na ova vrlo, vrlo ozbiljna pitanja”, rekla je Urša Raukar-Gamulin, pa nastavila o tome kako je ugovor Vlade s HRT-om na pet godina temeljni dokument po kojem se rade svi planovi rada za svaku godinu, kao i svi financijski planovi.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb na javnoj tribini Hrvatskog novinarskog društva s temom: “Kakva je budućnost HRT-a?”; Foto: Hina multimedija/YouTube

“Ovako može doći čak do apsurdne situacije da ako gospodin Šveb ove godine ne napravi gubitak od 16 milijuna 902 tisuće eura, on bi mogao zbog toga biti razriješen, jer on se mora držati ugovora s Vladom Republike Hrvatske. Kolegica Ahmetović i ja smo skupili potpise, i tražimo sjednicu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj će se pojaviti gospodin Šveb i predsjednik nadzornog odbora, pa da iz revizije vidimo što se tu dogodilo, i koje su posljedice tog čina. Jer to ne može proći tek tako. Falsificiranje tako važnih dokumenta sasvim sigurno za sobom povlači i neke posljedice. U najmanju ruku, ja smatram da bi gospodin Šveb trebao dati ostavku, jer je on odgovoran za falsificiranje dokumenta, i on je odgovoran za protuzakonitost, a to je planiranje s gubitkom. O daljnjim nepravilnostima razgovarat ćemo na sjednici koju smo već jučer zatražili”, završila je Urša Raukar-Gamulin.

Teatar apsurda

“Svatko tko je jučer prisustvovao sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, svjedočio je de facto teatru apsurda. Dakle, na točki dnevnog reda u kojoj se raspravlja o izvješću nadzornog odbora, o zakonitosti rada HRT-a, izvjestitelj – a u ime izvjestitelja sjedi zamjenik predsjednika nadzornog odbora – nema odgovore na pitanja saborskih zastupnika, nego ih upućuje da se obrate nadzornom odboru pisanim putem, a nadzorni odbor će odgovoriti istim tim putem, kada smisli kakve odgovore dostaviti,” započela je Mirela Ahmetović, dodajući kako je to isto kao da student sjedi ispred profesora i kaže da ništa ne zna, ali da će zabilježiti pitanja pa od kuće odgovoriti pisanim putem.

“Postoji instrument u poslovniku, a mi smo skupili dovoljno potpisa i želimo da se o tome transparentno raspravlja. Želim podsjetiti javnost da je ključna uloga nadzornog odbora HRT-a da nadzire zakonitost rada HRT-a po članku 23. Zakona o HRT-u, ali istovremeno je nadzorni odbor jedini ovlašten pokrenuti razrješenje ravnatelja temeljem članka 20. Zakona o HRT-u, ako se ispuni uvjet da njegovo poslovanje, odnosno poslovanje HRT-a za koje on odgovara, nije u skladu sa Zakonom o HRT-u” rekla je Ahmetović, podsjetivši i na činjenicu da je povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa upozorilo ravnatelja Roberta Šveba u smislu poslovanja njegove bivše tvrtke Ro.Ba.Go , odnosno “takozvane bivše tvrtke”, koja je samo na papiru bivša, s HRT-om u velikom riziku od koruptivnih postupaka, pogotovo iz razloga što je bez provedbe ikakvih natječaja, odnosno direktnom pogodbom, osigurao toj svojoj bivšoj tvrtki 700 000 eura.

“Zanimljivo je i to da je i sam nadzorni odbor uočio neke nepravilnosti za koje je tražio unutarnju reviziju, a radi se o nepravilnostima u smislu poslovanja s tvrtkom Croatel, gdje je unutarnja revizija napravila reviziju svih ugovora s Croatelom, i to za razdoblje od 2020. do 2023. godine, a to je tražio upravo nadzorni odbor koji je imao osnovanu sumnju u nezakonitost poslovanja. Što je učinila revizija? Izvršila je nadzor i utvrdila da je nedvojbeno milijun eura dodijeljeno tvrtki Croatel, bez zakonitog postupka javne nabave,” rekla je Ahmetović, pa nastavila kako se ovdje ne radi samo o nezakonitosti koju nadzire nadzorni odbor, nego i neke druge institucije u ovoj državi.

“Pa se ja pitam, ako takve institucije imaju obvezu postupiti po Zakonu o kaznenom postupku, ako do njih dopre informacija o tome da je počinjeno možebitno kazneno djelo, zašto nisu postupile? Ali vratimo se na HRT. I ovdje je nadzorni odbor pokrenuo preispitivanje zakonitosti rada HRT-a. Dobio je od unutarnjeg sektora revizije, dakle, od HRT-ovih djelatnika zaduženih za preispitivanje te zakonitosti, jasni i nedvojbeni zaključak da se nezakonito dodijelilo milijun eura. I što je nadzorni odbor učinio? Apsolutno ništa. Niti je raspravljao o tim nezakonitostima, niti je pokrenuo razrješenje ravnatelja HRT-a zbog nezakonitog poslovanja,” rekla je Ahmetović, dodajući kako je potpuno uvjerena u činjenicu da nadzorni odbor ne radi svoj posao, i da ima osnovanu sumnju da odbor ima razloge za to, koji nisu u skladu s moralnim i zakonskim vrijednostima ove zemlje.

“Ako će Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, u kojem većinu drži HDZ, zatvarati oči na to i predstavljati javnosti da je sasvim normalno da se o takvim pitanjima, kao što su nezakonitosti na HRT-u i protuzakonito priskrbljivanje materijalne koristi, šuti – mi nećemo. Mi smo tu da upozoravamo na sve nezakonitosti. Smatramo da u ovom trenutku postoje svi uvjeti za razrješenje s dužnosti Roberta Šveba, ali i nadzornog odbora. Kao i za preispitivanje njihove odgovornosti, što kaznene, što svake druge,” rekla je Ahmetović.

Priopćenje za javnost,
Možemo!



Povezane vijesti

Comment here