PolitikaPreporučeno

Dani obvezne pretplate za BBC ‘odbrojeni’ | ministrica  

Foto: Kev/Pixabay

British Broadcasting Corporation (BBC), najstariji i po broju zaposlenih najveći javni medijski servis svijeta, očekuju turbulentna i neizvjesna vremena nakon što je britanska vlada najavila da će zamrznuti iznos pretplate za sljedeće dvije godine i istu dokinuti do 2027. godine.

Guardian i Mail on Sunday javljaju da će Ministrica za digitalne tehnologije, kulturu, medije i sport Velike Britanije Nadine Dorries potvrditi zamrzavanje godišnje pretplate na 159 funti (1.432 HRK) do 2024., ona će potom blago porasti u slijedeće tri godine.

Ministrica je rekla da će s 2027. završiti model financiranja kroz obveznu pretplatu, što otvara pregršt pitanja o opstojnosti, neovisnosti i održivosti BBC-ja.

>>>BBC suočen s dekriminalizacijom propuštanja plaćanja, gubitkom pristojbe

“Najava o pretplati bit će zadnja. Dani u kojima se starijima prijeti zatvorskim kaznama i sudskim izvršiteljima koji kucaju na vrata su odbrojeni. Sad je vrijeme za razgovore i raspravu o novim modalitetima financiranja, podrške i prodaje velebnog britanskog sadržaja,” napisala je ministrica na Twitteru.

The Mail on Sunday piše da će BBC s vladom do 2027. godine morati dogovoriti totalno novi model – neke od spomenutih opcija su (dobrovoljna) pretplata, djelomična privatizacija ili direktno financiranje iz proračuna.

>>>Predsjednik: pristrani HRT, stranački servis HDZ-a, treba ukinuti informativno politički program

“Bit će mnogo tjeskobne buke o tome kako će to pogoditi popularne programe, ali oni mogu naučiti kako smanjiti bacanje novca kao i svaki drugi biznis. Ovo će biti posljednji pregovori o BBC-jevoj licenci ikada. Sljedeći tjedan će započeti rad na srednjoročnoj reviziji kako bi se povelja zamijenila novom formulom financiranja,” rekla je Dorries. “Gotovo je za BBC kakvim ga oni znaju,” zaključila je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Dani obvezne pretplate za BBC ‘odbrojeni’ | ministrica   16/01/2022 […]

Comments are closed.