Biznis i ekonomijaPreporučeno

U hodnicima EU-a strka i frka, ‘duboka nevolja’ – procjene i pripreme za pobjedu Trumpa

Europski dužnosnici frenetično procjenjuju rizike od novog predsjedanja Donalda Trumpa čiji izgledi za pobjedu rastu ususret izborima koji će se održati 5. studenoga.

Financial Times javlja da europski krojači političkih i gospodarskih smjernica u takvom kontekstu svakodnevno vijećaju kako bi odvagnuli gdje bi Trump mogao izazvati najviše boli i štete.

Neke od glavnih tema uključuju kako izdržati i odgovoriti na potencijalne i neumoljive carine, nadoknaditi prekid smrtonosne i druge pomoći za Ukrajinu i zadržati pritisak na Rusiju ukoliko Trump odluči ublažiti ili ukloniti postojeće sankcije.

“Svi sve uzimaju mnogo ozbiljnije,” rekao je iskusniji EU diplomat. “Mi pokušavamo osigurati da se ne nađemo zatečenima.”

Pripreme uključuju formalne razgovore između europskih veleposlanika i osoblja Europske komisije Ursule von der Leyen, kao i neformalna vijećanja iskusnih europskih diplomata koji promišljaju o mogućim strategijama.

“Duboka nevolja”

Trump je u dosadašnjem tijeku kampanje zavjetovao minimalnu carinu od 10% na sav uvoz u SAD, kritizirao američku pomoć Kijevu i “neadekvatno” financiranje NATO-a u Europskoj uniji.

“Prema mom osobnom gledištu, mi ćemo biti u nevolji. Dubokoj nevolji,” rekao je još jedan EU diplomat o Trumpovoj pobjedi. “Element remećenja bit će golem, nepredvidljivost će biti golema.”

Donald Trump; Foto: White House/Shealah Craighead

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća na odlasku koji predstavlja članice EU-a, za FT je rekao da bi pobjeda Trumpa vodila do “neposrednih odluka” u novoj američkoj administraciji “koje bi zasigurno imale neposredan utjecaj, golemi kratkoročni utjecaj na Europu.”

“Ako bude Trump, to će biti dodatni poziv na buđenje da mi moramo više djelovati kako bi sudbinu uzeli u svoje ruke,” rekao je Michel.

Dužnosnici procjenjuju da bi “Amerika na prvom mjestu” koju je prakticirao i ponovno zavjetovao Trump europski izvoz u SAD mogla smanjiti za oko 150 milijardi eura godišnje.

Komisija, koja upravlja trgovinskom politikom, već je ocrtala strategiju koncesija i retalijacija, uključujući povećanje uvoznih kvota za američku robu i spremnost na isključivo ciljane odgovore u carinskom ratu.

Goldman Sachs ovog je tjedna prognozirao da bi euro na pobjedu Trumpa mogao reagirati padom do 10% u odnosu na dolar.

Njemački gospodarski institut procjenjuje da bi trgovinski rat odrezao 1.5% bruto domaćeg proizvoda u najsnažnijem gospodarstvu EU-a.

Posrednički rat u Ukrajini

Kratkoročno, europske dužnosnike ponajviše mori održavanje i osiguravanje potpore Ukrajini, osobito ako se Trump odluči za prekid posredovanja i zaustavi tok oružja i novca ključnog za opstojnost ukrajinske obrane.

EU je Kijevu pružio veću financijsku potporu od Washingtona, ali ne može, niti približno, zamijeniti vojnu pomoć SAD-a.

Donald Trump with artillery
Američki predsjednik Donald Trump razgleda repliku Utvrde James, 30. srpanj 2019, Jamestown Settlement Museum; Foto: Shealah Craighead/White House

FT piše da su europski dužnosnici “duboko zabrinuti” i zbog izgleda da će Trumpova administracija ublažiti ili dokinuti sankcije Rusiji.

Scenarij u kojem ionako upitan utjecaj gospodarskog pritiska, koji naizgled više šteti EU-u nego Rusiji, postaje još upitnijim.

Bilijun za obranu

Trump je tijekom prvog mandata oštro kritizirao europska izdvajanja za obranu i NATO, uz osobiti naglasak na “delikventnu” Njemačku. Tijekom predizborne kampanje je, između ostalog, rekao da će od Unije zatražiti povratak 200 milijardi dolara koje je Bidenova administracija potrošila na rat u Ukrajini.

“Sada se među sobom prepiremo kako namaknuti 100 milijardi eura za obranu, i trebamo li to uistinu,” rekao je jedan od EU diplomata u kontekstu uvijek aktualne rasprave o zajedničkom zaduživanju.

“Ako Trump pobjedi, umjesto toga ćemo razgovarati o jednom bilijunu, i to neće biti opcionalno.”



Povezane vijesti

Comment here