PreporučenoTech

DARPA zatražila razvoj nuklearnog pogona za svemirske letjelice | program DRACO

DARPA, agencija Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država zadužena za istraživanje i razvoj novih tehnologija za američku vojsku, u ponedjeljak je odabrala tri kompanije koje će do 2025. godine osmisliti i predstaviti nuklearni pogonski sustav za svemirske letjelice.

>>>Hegemonija na Zemlji, hegemonija na nebu: SAD kreće u pregovore o iskorištavanju Mjeseca

Tender je dio širih nastojanja u razvoju “Pokazne rakete za program Agile Cislunar Operations” (DRACO) čiji je cilj osigurati “brzo i agilno” kretanje u (cislunarnom) prostoru između Zemlje i Mjeseca.

DARPA drži da svemirski brodovi na nuklearni pogon imaju potencijal postizanja velike snage kakva odlikuje kemijske propulzivne sustave i visoku učinkovitost kakvu krase sustavi na električni pogon. “Ova bi kombinacija svemirskoj letjelici DRACO dala veću agilnost u primjeni i provedbi temeljnog načela Ministarstva obrane o brzom manevriranju u cislunarnom svemiru,” rekli su iz agencije.

“Preobražajna tehnologija”

Dobitnici natječaja, General Atomics, Lockheed Martin i Blue Origin ugovorom se obvezuju da će u roku od 18 mjeseci predstaviti preliminarne prototipe nuklearnog toplinskog reaktora i koncepte pogonskog podsustava. Svaka će kompanija za razvoj dobiti po 22.2 milijuna dolara.

>>>Bezos ustupio mjesto generalnog direktora Amazona, najavio fokus na filantropiju i osvajanje svemira

U drugom će stupnju programa sudjelovati Blue Origin i Lockheed Martin koji su dobili 2.5, odnosno 2.9 milijuna dolara za konceptualni dizajn svemirskih letjelica na nuklearni pogon.

“Nuklearni toplinski pogon transformirajuća je tehnologija koja će dramatično promijeniti način rada svemirskih letjelica, povećavajući okretnost i omogućujući učinkovitije putovanje do Marsa i dalje – za mnogo manje vremena od konvencionalnih pogonskih sustava,” naveo je u izjavi za CNBC menadžer Lockheed Martina za svemirska istraživanja Bill Pratt. “Puno je posla povezanog s nuklearnim pogonom napravljeno u prijašnjim desetljećima i mi ćemo se osloniti na tu stručnost dok je kombiniramo s modernim digitalnim inženjeringom, modernim dizajnom svemirskih letjelica i kreativnošću kako bismo unaprijedili ovu novu sposobnost.”

DARPA očekuje da će prva faza programa završiti do kraja 2022. godine, nakon čega će se raspisati novi natječaji.

Pratite nas na Google vijestima