PreporučenoTech

AI model Gemini pokazao ‘kognitivne’ vještine, vrijednost Alphabeta skočila za 80 milijardi $

Alphabet je u srijedu predstavio svoj najnapredniji model umjetne inteligencije (AI) nazvan “Gemini” (engl. Blizanci), što je do četvrtka poslijepodne prihvaćeno kao uistinu značajna prekretnica na vrlom novom tehnološkom polju naprednih AI sustava.

Tvrtka je prilikom predstavljanja rekla, a potom i pokazala, da model ima sposobnost sofisticiranog promišljanja i razumijevanja informacija.

“Ova nova era modela jedan je od najvećih znanstvenih i inženjerskih napora koje smo mi kao kompanija ikad poduzeli,” napisao je na blogu glavni direktor Alphabeta, Sundar Pichai.

Njegova se ocjena u posljednja 24 sata potvrdila kroz neovisne procjene, analize i iskrena udivljenja, dijelom zahvaljujući prezentaciji Blizančevih “kognitivnih” vještina i eruditskog poznavanja svijeta.

Pogledajte:

Google je dio Geminija u srijedu usadio u svoj veliki jezični model Bard i najavio da će integracija naprednije verzije uslijediti početkom 2024. godine.

Alphabet će tržištu ponuditi tri inačice – Ultra, Pro i Nano – s različitim procesorskim zahtjevima. Najmoćnija verzija namijenjena je podatkovnim centrima, a najmanja mobilnim uređajima.

Gemini je najveći AI model koji je razvila Googleova jedinica DubokiUm (engl. DeepMind), ali je značajno jeftiniji  za posluživanje korisnicima u poredbi s prijašnjim uzorcima, naveo je potpredsjednik DeepMinda, Eli Collins.

“Dakle, nije samo sposobniji, već je i daleko učinkovitiji,” rekao je. Najnoviji model i dalje zahtijeva znatnu količinu računalne snage za treniranje, ali Google poboljšava svoj proces, dodao je.

Polet

Dionice Alphabeta (GOOGL.O) u četvrtak su iskusile polet za gotovo 5%, što je golemi pomak za tvrtku čija je tržišna vrijednost s prosincem kotirala na 1.726 bilijuna dolara.

Wall Street je nakon predstavljanja naizgled odvagnuo da Gemini smanjuje ili dokida prednost OpenAI-a čiji je veliki jezični model, ChatGPT, uz svesrdnu potporu Microsofta u komercijalnu upotrebu pušten u studenom prošle godine izazvavši udivljenje i zabrinutost.

Gemini neposredno otkriva nekolicinu značajnih prednosti, on je brži od posljednjeg OpenAI modela i uz tekst može obraditi, sintetizirati ili interpretirati različite medijske formate poput video ili audiozapisa.

Investitori i analitičari prepoznaju konkurentnost modela.

“Google počinje odgovarati na brige ulagača oko generativne AI inovacije i visoke cijene pokretanja GenAI modela kroz kombinaciju Geminijevih različitih veličina modela,” napisali su analitičari J.P. Morgana u bilješci za klijente čiji je sadržaj prenio Reuters.

Ukoliko se današnji uzlet dionica očuva, Alphabet će svoju tržišnu vrijednost povećati za gotovo 80 milijardi dolara.