Biznis i ekonomija

Aladrović: u prvom kvartalu 2021. za pomoć poduzetnicima oko 2,5 milijarde kuna

Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike; Foto: European Union

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u nedjelju da su isplanirali sredstva za iduću godinu kojima će pomoći poduzetnicima pogođenima koronakrizom, a za početak godine raspolažu s oko 2,5 milijarde kuna.

>>>Prijave za kredite za likvidnost i radni kapital, odgoda plaćanja i reprogram kredita: portal MJERE

Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar je rekao kako su svjesni da epidemiološka situacija nije najpovoljnija pa su isplanirali određena sredstava za sljedeću godinu s obzirom na to da su trenutne mjere za skraćenje radnog vremena i očuvanje radnih mjesta propisane do 31. prosinca.

“Bez obzira što su brojni analitičari nagovještavali, očekivali i predviđali kolaps tržišta rada on se nije dogodio.”

Josip Aladrović

Očekuju, kazao je da će kroz sljedećih mjesec definirati mjere kako će izgledati, barem u prvom kvartalu. “Trenutno ono s čime raspolažemo je oko 2,5 milijarde”, rekao je ministar dodavši da se to odnosi na prvi kvartal ili prva četiri mjeseca za koja očekuju da će biti teža nego što smo to radili u ranijim projekcijama.

No, nema potrebe za rebalansom jer su sredstva projicirali u proračunu, a imaju na raspolaganju i sredstava EU.

>>>Komisija isplatila 14 milijardi eura iz instrumenta SURE za 9 država članica, Hrvatsku

Ministar ne strahuje da će Hrvatska u iduću godinu ući s brojnim nezaposlenima na burzi jer su, kazao je, već nekoliko zadnjih mjeseci imali očekivanja većih turbulencija na tržištu rada ali njihovi podaci govore da se to nije dogodilo s obzirom na to da je trenutno pet tisuća ljudi više zaposleno dok broj nezaposlenih stagnira, čak i pada u odnosu na peak početkom koronakrize.

“Bez obzira što su brojni analitičari nagovještavali, očekivali i predviđali kolaps tržišta rada on se nije dogodio”, zaključio je ministar.