PreporučenoTech

BA.2 podvarijanta omikrona još zaraznija, uspješnija u bijegu od cjepiva | istraživanje

Transmisija/Ilustracija

BA.2 podvarijanta omikron soja koronavirusa koja je brzo preuzela dominaciju u Danskoj još je prjemčivija od uobičajenije BA.1 inačice i uspješnija u probojnim zarazama, otkriva novo istraživanje provedeno na uzorku od 8.500 danskih kućanstava.

>>>Danska: ‘fantomska inačica’ omikrona još zaraznija, podjednako blaga | BA.2

Studija temeljena na uzorcima prikupljenima u prosincu i siječnju sugerira da je BA.2 ugrubo 33% uspješniji u prijenosu u poredbi s BA.1.

39%

Originalna inačica omikrona svijet je pokorila u epohalnom blitzkriegu i danas je odgovorna za 98% svih slučajeva, no njezin je bliski rođak s jednakom žustrinom postao dominantan u Danskoj gdje je BA.1 s bojišnice svrgnuo u drugom tjednu siječnja.

>>>Danski znanstvenici: omikron bi mogao biti zadnji val, varijanta koja će nas uzdići iz pandemije

“Zaključujemo da je omikron BA.2 znatno transmisivniji od BA.1 i da također posjeduje imunološke evazivne značajke koje dodatno smanjuju zaštitni učinak cijepljenja protiv zaraze,” rekli su znanstvenici u izjavi o zajedničkom istraživanju Instituta Statens Serum (SSI), Sveučilišta u Kopenhagenu i Danskog statističkog ureda.

Rezultate očekuje stručna i neovisna recenzija.

“Ako ste u svojem kućanstvu bili izloženi BA.2 imate 39% vjerojatnosti da ćete se u sljedećih sedam dana zaraziti. Ako ste umjesto toga bili izloženi BA.1, izgledi su 29%,” rekao je za Reuters vodeći autor istraživanja Frederik Plesner.

To sugerira da je BA.2 oko 33% zarazniji od BA.1, dodao je.

“Imuno-evazivne značajke”

BA.2 ogranak također je registriran u Sjedinjenim Državama, Švedskoj i Norveškoj, no u punom manjem opsegu. Inačica je u Danskoj odgovorna za ugrubo 82% slučajeva.

>>>Kraj pandemije u Južnoj Africi

Istraživanje je pokazalo da je varijanta još uspješnija u bijegu od cjepiva i spretnija u zarazi cijepljeni i docijepljenih osoba.

Znanstvenici podcrtavaju da unatoč indikacijama većih “imuno-evazivnih značajki”, cijepljeni i odcjepljeni pojedinci još uvijek imaju manje izglede da će biti zaraženi ili prenijeti podinačicu u poredbi s necijepljenima.

>>>Omikron prokužio s pobunom suočenog, procijepljenog i docijepljenog Trudeaua

Preliminarne analize SSI-ja pokazuju da između dvije podvrste nema razlika u manifestaciji bolesti ili riziku od hospitalizacije

>>>UK ukida obvezu cijepljenja za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi | The Telegraph

Istraživanje je harmoniji s prvim znanstvenim osvrtima iz Engleske gdje je Agencija za sigurnost zdravlja također zamijetila da BA.2 ima značajnu prednost u rastu u poredbi s B.1.

Pratite nas na Google vijestima