PreporučenoTech

Danska: ‘fantomska inačica’ omikrona još zaraznija, podjednako blaga | BA.2

Tyra Grove Krause; Foto: Tom Ambus/YouTube

BA.2 podinačica omikron soja koronavirusa koja je postala dominantna u Danskoj naizgled je zaraznija od uobičajenije BA.1 podvarijante, rekao je u srijedu danski ministar zdravstva Magnus Heunicke.

“Nema dokaza da BA.2 varijanta izaziva više bolesti, ali mora biti zaraznija,” izjavio je.

>>>Omikron preuzeo genetički kod obične prehlade | istraživanje

Reuters piše da BA.1 trenutačno izaziva 98% zaraza na globalnoj razini, ali je BA.2 detektiran u Danskoj brzo preuzeo dominaciju u drugom tjednu siječnja.

1.5x zarazniji

Novi je podsoj kao soj od interesa odredila i Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, također citirajući naznake rasta prijemčivosti.

>>>Danska proračunom pokriva 75% plaća radnika u ugroženim privatnim tvrtkama: COVID-19

Preliminarni izračuni sugeriraju da bi BA.2 mogao biti 1.5 puta zarazniji od BA-1, naveli su iz Instituta Statens Serum (SSI), najvećeg autoriteta za infektivne bolesti u Danskoj.

>>>Danski znanstvenici: omikron bi mogao biti zadnji val, varijanta koja će nas uzdići iz pandemije

Inicijalna je analiza istovremeno pokazala kako između dvije podvrste nema razlika u potencijalu za izazivanje hospitalizacije. Inačica je pridjev “stealthy” (eng. nečujno, prikriveno) naizgled dobila zbog asimptomatskog karaktera.

Sklonost probojnim zarazama

“Postoje neke indikacije da je zaraznija, osobito za necijepljene, ali u većoj mjeri može zaraziti i ljude koji su cijepljeni,” rekla je tehnička direktorica SSI-ja, Tyra Grove Krause. To bi moglo značiti da će vrhunac epidemije u Danskoj segnuti malo dalje u veljaču nego što smo prije prognozirali, dodala je.

>>>Najprocjepljenija država Njemačke trpi najviše zaraza | omikron

BA.2 je također zabilježen u Britaniji, Švedskoj i Norveškoj, no u značajno manjem obujmu.

>>>Omikron je ‘očito blaži’: Boris Johnson odbacio stezanje mjera u Britaniji

Danska je u srijedu najavila planove zadnja ograničenja povezana s pandemijom dokine 1. veljače. Austrija će s istim danom započeti prisilno procjepljivanje stanovništva.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima