Biznis i ekonomijaPreporučeno

Benčić: slučaj viceguvernera HNB-a Šubića slučaj je s kojim treba reći ‘dosta’

Sandra Benčić; Foto: N1/YouTube

Sandra Benčić iz platforme Možemo u petak je u Saboru kritizirala činjenicu da je viceguverner HNB-a Roman Šubić kupio vilu od jedne agencije za naplatu potraživanja.

Benčić je ocijenila da njegov slučaj pokazuje raspad svih moralnih i etičkih vrijednosti u društvu.

>>>Ne posuđujte novac od lihvara po kamatnim stopama od 3 i više posto*

“Jer vam na činjenicu da agencije dugove otkupljuju za 25 posto, a od građana naplaćuju 100 posto vrijednosti, na činjenicu da oni koji o tome imaju tajne informacije kupuju nekretnine budzašto, a imaju plaću od 40 tisuća kuna upravo zato da ne bi bili podložni zlouporabama položaja, na sve to vam cinično kažu – sve je po zakonu. Ako je ikad postojalo vrijeme da ljudi kažu da je zbilja dosta, to je na ovom slučaju, jer on je eklatantan primjer kako se elita bogati nauštrb onih koji su upali u financijske nevolje,” rekla je.

Insider

Zastupnica je kao osobito neukusnu i problematičnu podcrtala činjenicu da je viceguverner Šubić, koji može imati uvid u potraživanja koje banke prodaju agencijama, nekretninu koju je agencija dobila za 20 ili 25 posto vrijednosti kupio za iznos koji ne želi otkriti, “koji je vrlo vjerojatno daleko ispod tržišne vrijednosti”.

>>>HNB o navodima Indexa: ne postoje ni naznake korištenja povlaštenih informacija

Platforma Možemo u novoj se godini vratila grassroots’ korijenima i ponovno otvorila pitanje prodaje potrošačkih dugova građana agencijama za naplatu potraživanja.

>>>Možemo!: tvrtka povezana s Ivanom Maletić javni novac prelijeva u džepove visokih dužnosnika HDZ-a

“Nebrojeno puta smo upozoravali da stotine tisuća građana na taj način upada u začarani krug dugovanja i skretali pažnju na prakse tih agencija, koje građane stavljaju u nedostojanstven položaj, što često prelazi i u maltretiranje,” rekla je Benčić.

Poziv na nadzor, regulaciju

Podsjetila je i da je HDZ-ova vladajuća većina odbila konkretne prijedloge platforme Možemo! za izmjene Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o potrošačima kako bi se prodaja potrošačkih dugova zabranila.

>>>Povratak korijenima: Možemo! gura zakon protiv lihvarenja, preprodaje i utjerivanja dugova

Platforma je, u sklopu prijašnje rasprave o HNB-u, od središnje banke tražila da regulira agencije za naplatu potraživanja, da ih počne nadzirati i da utvrdi pravila oko prodaje dugova građana tim agencijama.

“Tada je bilo rečeno da će se to možda napraviti jednom kad EU donese propis o tome. Danas vidimo i zašto je tome tako – zato da bi oni i danas mogli reći da je sve po zakonu” rekla je zastupnica prema priopćenju platforme Možemo.

Pratite nas na Google vijestima