PolitikaPreporučeno

Biden započeo saveznu reformu politike o marihuani, pomilovao tisuće

Predsjednik Joe Biden u četvrtak je započeo reformu politike marihuane u Sjedinjenim Američkim Državama i u prvom potezu pomilovao osobe koji su na temelju saveznih zakona osuđene zbog njezina posjedovanja.

Biden je rekao da su tisuće ljudi suočene s diskriminacijom u natjecanju za radna mjesta, osiguravanju prebivališta i obrazovanja i da će njegove izvršne akcije ublažiti takve “kolateralne” posljedice. Također je najavio da će zatražiti reviziju klasifikacije.

>>>Više od polovice Europljana podržava legalizaciju marihuane

Gotovo 40 američkih saveznih država u posljednjim je godinama usvojilo neki od modaliteta legalizacije kanabisa, ali je on ostao zabranjen u pojedinim državama i na saveznoj razini.

Promjena klasifikacije izgledno je prvi korak prema široj saveznoj deregulaciji koju podržava većina Amerikanaca.

Neuspješni pristup

Biden u popularnu reformu hita ususret izborima u studenom u kojima Demokrati brane većinu u Kongresu i Senatu. Izgledno je da će legalizacija odobrovoljiti birače.

>>>Kanabis je dio naše budućnosti | British American Tobacco

“Previše je života preokrenuto zbog našeg neuspješnog pristupa marihuani. Vrijeme je da ispravimo ove nepravde,” rekao je predsjednik i pozvao guvernere da prate saveznu vladu.

>>>Legalizacija i regulacija marihuane osnažila državni proračun Arizone za 190 milijuna $

“Baš kao što nitko ne bi trebao biti u saveznom zatvoru samo zbog posjedovanja marihuane tako nitko iz tih razloga ne bi trebao biti u lokalnim zatvorima.”

Administracija procjenjuje da bi pomilovanja mogla oraspoložiti više od 6500 ljudi.

Reklasifikacija

Predsjednik je rekao da marihuana prema saveznim zakonima slovi kao teška droga svrstana u istu kategoriju s heroinom i LSD-jem, odnosno da je prema aktualnoj klasifikaciji označena kao opasnija od fentanila i metamfetamina.

Iako su brojne države legalizirale rekreativno uživanje kanabisa njegov savezni status priječi biznise i procvat industrije jer banke zaziru od pružanja usluga, a tvrtke ne mogu kotirati na američkim burzama.

>>>SAD: Kongres bankama odobrio poslovanje s kanabis biznisima

Najava je u takvom kontekstu osvojila hvalu ulijevo ustrojenih zastupnika i industrije.

“Progresivni klub pozdravlja ovu današnju akciju predsjednika Bidena za unaprjeđenje kaznene i rasne pravde,” rekla je istaknuta zastupnica ljevice, Pramila Jayapal.

“Ovo predstavlja veliki korak prema ispravljanju prošlih nepravdi i dorađivanju politika koje su imale negativan utjecaj na mnoge,” rekao je Khari Edwards, rukovoditelj korporativne i društvene odgovorenosti u jednom od najvećih američkih trgovaca kanabisom, Ayr Wellness Inc.

High tržišta

Dionici novog i rastućeg tržišta očekuju da će globalna industrija kanabisa do 2026. godine uživati 55 milijardi dolara prihoda, od čega 40 milijardi na američkom tržištu.

Stručnjaci i analitičari drže da bi upravo pokrenuta reforma takve procjene mogla učiniti krajnje konzervativnima.

>>>Colorado utržio 302.4 milijuna $ poreza od prodaje trave: BONUS VIDEO

Dionice uzgajivača i prodavača poput, Tilray Brandsa i Canopy Growtha, na reformu su reagirale prpošnim skokom za više od 20%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters