PolitikaPreporučeno

Švedski forenzičari utvrdili detonacije, ‘tešku sabotažu’ sjevernih tokova

Forenzičari koji istražuju oštećenja na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 pronašli su dokaze o detonacijama i osnažili sumnje da su glavne arterije za izvoz ruskog plina u Europsku uniju predmet “teške sabotaže”, rekli su u četvrtak iz Švedske sigurnosne službe.

>>>‘Sabotaža’ Sjevernih tokova – frka i strka – zima

Danske i švedske vlasti istražuju četiri lokacije na dva plinovoda podno Baltičkog mora iz kojih su s početkom prošloga tjedna iscurile goleme količine plina.

>>>CIA je Berlin ljetos upozorila na sabotažu plinovoda | Der Spiegel

Rusija je za sabotažu optužila Sjedinjene Američke Države.

Gledište da Rusije nije naštetila svojim interesima podupiru trezveni analitičari, dok ukazuju da je svaljivanje krivnje na Kremlj logički neodrživo jer je on opskrbu mogao zaustaviti bez sile i trpi izravnu štetu od sabotaže imovine čiji je većinski vlasnik.

Američki zavjet

Sjeverni tokovi povijesno su i nadstranački mrski američkim administracijama. Protiv njih je učestalo zborio bivši predsjednik Donald Trump, dok je Joe Biden ususret invaziji na Ukrajinu otvoreno rekao da će rat označiti kraj za Sjeverni tok 2 koji je netom završen ali uslijed geopolitičkih okolnosti nije dobio odobrenje i uporabnu dozvolu njemačkih regulatora.

>>>Trump prijeti sankcijama za Sjeverni tok 2: ‘mi štitimo Njemačku od Rusije’

Washington poriče svaku umiješanost.

>>>Biden zavjetovao da će ruski napad na Ukrajinu okončati Sjeverni tok 2

Sabotaža je loša i za Europsku uniju koja će sada morati osnažiti kupnju mnogo skupljeg “američkog plina slobode”.

Tragovi detonacija, ‘široka šteta’

EU je prije rata na ruskom tržištu zadovoljavao oko 40% potreba za plinom i trenutačno prolazi kroz veliku energetsku krizu u kojoj cijene energenata potpiruju šire inflatorne pritiske.

“Nakon završetka istrage na mjestu zločina Švedska služba sigurnosti može zaključiti da je bilo detonacija pri Sjevernom toku 1 i 2 u švedskoj gospodarskoj zoni,” rekli su istražitelji.

>>>67% sudionika poveće Twitter ankete drži da je sabotaža plinovoda djelo Amerikanaca

Na cjevovodima je zabilježena “široka šteta”, prikupljeni su i materijali za daljnju forenzičku analizu, no dokazi “snaže sumnju na tešku sabotažu”.

U istrazi provedenoj pomoću podmornica bez posade sudjelovali su Švedska obalna straža i mornarica.

“Cijevi su na dubini od 70-80 metara, na tim dubinama koristite podvodna vozila bez ljudi,” rekao je glasnogovornik švedske mornarice Jimmie Adamsson.

>>>Američke sankcije zbog Sjevernog toka 2 ‘kršenje međunarodnog prava’: Njemačka

Rusija je putem diplomatskih nota informirana da se ne može uključiti u istragu.

“Trenutačno se ne planira tražiti od ruske strane da se uključi u istrage,” rekao je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova u četvrtak je rekla da Moskva inzistira na “sveobuhvatnoj i otvorenoj istrazi”  koja uključuje ruske dužnosnike i Gazprom.

>>>Schröder: pritisak SAD oko LNG-a iz koristoljublja, ne prijateljstva

“Ne dozvoliti vlasniku (cjevovoda) da posvjedoči istrazi znači da ima nečeg za sakriti,” rekla je Marija Zaharova.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima