FunPreporučeno

Bono Vox odao neposrednu počast ubijenima u Izraelu, Waters ga nazvao ‘golemim govnom’

Roger Waters, postojani i zdušni kritičar izraelskog aparthejda i cionističkih ratnih zločina protiv ljudskosti i razuma još je gnjevan na kolegu Bono Voxa, frontmena grupe U2, koji je 8. listopada, dan nakon epohalnih obavještajnih propusta i povijesne infiltracije Izraela izmijenio stihove pjesme “Pride (In the Name of Love)”.

“U svjetlu onog što se dogodilo u Izraelu i Gazi, pjesma o nenasilju čini se pomalo smiješnom, čak luckastom, no naše su molitve uvijek bile za mir i nenasilje,” rekao je Bono tijekom koncerta u “Sferi” Las Vegasa.

Potom je zapjevao hit, ali uz izmjenu stihova uobičajeno posvećenih ubojstvu Martina Luthera King Jr..

“Rano ujutro 7. listopada, sunce se uzdiže nad pustinjskim nebom … Zvijezde Davida, oni su uzeli vaše živote, ali ne mogu uzeti vaš ponos,” otpjevao je posvećujući liriku mladeži ubijenoj na rave festivalu “Supernova”.

“Golemo govno”

Waters je u intervjuu za Al Jazeeru emitiranom 19. veljače pokazao da je još uvijek ljutit na svojeg kolegu s kojim ima dugačku povijest nesuglasica.

“Svatko tko zna Bona trebao bi ga podići za gležnjeve i protresti … dok ne prestane biti golemo govno,” rekao je.

“Mi tim ljudima moramo početi govoriti. Reći im, tvoje je mišljenje toliko odvratno i ponižavajuće kad ti ustaneš za cionistički entitet. Ono što je napravio u Sferi u Las Vegasu prije nekoliko tjedana, pjevao o Davidovim zvijezdama, bila je jedna od najodvratnijih stvari koje sam ikada vidio u svojem životu.”

Dodao je da ljudi poput Bona jednostavno nemaju dovoljno uvida i nisu istražili kontekst.

“Moja mi je majka rekla, kad si suočen s teškim problemom, prva stvar koju treba učiniti je čitati – čitati, čitati, čitati. Sljedeći dio je lagan: Učini pravu stvar.”

Waters je već godinama suočen s optužbama o antisemitizmu koje postojano odbacuje uz argument da je riječ o cionističkoj strategiji čiji je cilj odbacivanje i ušutkivanje valjane i ozbiljne kritike.

Izrael je nakon epohalnih obavještajnih propusta krenuo u divljački pohod na Gazu koju je srušio do temelja u javno deklariranom nastojanju da raseli stanovništvo i pojas okupira na neodređeno.

Ujedinjeni narodi navode da je od 7. listopada do sredine siječnja ubijeno više od 25.000 ljudi, uglavnom žena i djece.

Dva dana po objavi intervjua na društvenim se mrežama kristalizirao konsenzus da je Waters pretjerao u kritici i propustio prepoznati da se koncert održao neposredno nakon infiltracije Hamasa.


Povezane vijesti