PolitikaPreporučeno

Roger Waters osudio rusku invaziju, prokleo provokatore – pozvao na mir

Ilustracija

Roger Waters, legendarni suosnivač zimzelenih Pink Floyda, u srijedu se na zahtjev Rusije obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda gdje je dijelom iskočio iz očekivanog scenarija uz suptilno ponavljanje svojeg, u zapadnjačkim medijima naširoko osuđenog gledišta da su rat u Ukrajini provocirale Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici.

>>>Rusija pozvala Rogera Watersa da održi govor pred Vijećem sigurnosti UN-a

Waters je invaziju osudio kao nezakonitu i pozvao na primirje.

“On je sretan što je u New Yorku, u slobodnoj zemlji, gdje govori slobodno, kaže štogod želi, uključujući o ruskoj agresiji i koliko je ona pogrešna. Da je bio u Rusiji, s onim što je rekao, do sad bi već bio u pritvoru,” rekao je veleposlanik Albanije pri UN-u Ferit Hoxha.

>>>Porošenko govori da separatisti ‘neće imati ništa’ | blast from the past

Rusija, koja je poput Ukrajine i Europske unije neposredno nakon početka invazije usvojila stroge nove zakone o “dezinformacijama” i započela s promicanjem ratne propagande, odbacuje optužbe da ne štuje slobodu govora, što su njezini predstavnici u UN-u u srijedu ponovili.

Kontekst, činjenice

Grabancijaš uslijed šarolikih nedoumica i (dez)informacija u precisu podsjeća na u hrvatskim medijima nezamijećen ili marginaliziran okidač rata.

“Mi svoje sinove i kćeri ne uzdižemo kako bi poslužili kao vaše topovsko meso. Danas je jedini razuman smjer djelovanja pozvati na neposredni prekid vatre u Ukrajini. Više se ne treba potrošiti niti jedan ukrajinski ili ruski život, niti jedan, oni su svi dragocjeni u našim očima.”

Roger Waters

Sjedinjene Američke Države i Europska unija od 2020. godine postojano snaže napore za europsku i transatlantsku integraciju Ukrajine, uključujući za Putina i Rusiju neprihvatljivo uzdizanje u NATO.

Ukrajina je pristupne pregovore s Europskom unijom započela 2017. godine.

>>>Roger Waters podcrtao Putinov casus belli, Bidena nazvao ‘ratnim zločincem’

Rusija širenje Sjevernoatlantskog (vojnog) saveza na svoje granice drži izravnom i realnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Kremlj je neposredno prije rata od NATO-a zatražio sigurnosne garancije da će odustati od remećenja ekvilibrija, Savez je zahtjev odbio 11. siječnja 2022. godine (vanjska poveznica, abc News). Mjesec dana kasnije, 24. veljače, u Europi je započeo rat.

NATO svoje zavjete i garancije Rusiji da se neće širiti na istok postojano gazi od 1990. godine.

Waters, erudit, zdušni ljubitelj knjiga i povijesti, u svojim je javnim nastupima nakon početka invazije učestalo podcrtavao i isticao navedeno. Njegovo je gledište da su SAD i saveznici propustili spriječiti rat, izazvali veliku tugu i krvoproliće.

On se zbog svojih promišljanja lani u kolovozu našao na listi za odstrel zloglasnog ukrajinskog portala “Mirotvorac” i iskusio linč zapadnjačkih medija.

Provokacija, reakcije

Zamjenik američkog veleposlanika u UN-u, Richard Mills, u prvoj je reakciji prepoznao Watersove “impresivne vjerodajnice kao glazbenika”, pa dodao da su njegove kvalifikacije za prosuđivanje o posredničkom ratu, naoružavanju Ukrajine i europskoj sigurnosti “manje očite”.

Waters je uz osudu ruske agresije ispred Vijeća ponovio da je rat “provociran”.

“Provokatore proklinjem na najsnažniji mogući način,” rekao je bez ponavljanja spomenutog konteksta.

“Jedini razumni put danas je poziv na neposredno primirje u Ukrajini,” zaključio je.

>>>Anamneza rata – kronologija neovisne Ukrajine

Ukrajinski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, Sergij Kislitsja, u komentaru je evocirao pjesmu Pink Floyda “Another Brick in the Wall”.

“Kako je žalosno za njegove bivše obožavatelje vidjeti ga kako prihvaća ulogu još samo jedne cigle u zidu – zidu ruske dezinformacije i propagande.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] Roger Waters osudio rusku invaziju, prokleo provokatore – pozvao na mir 09/02/2023 […]

Comments are closed.