PreporučenoTech

Musk: Antidifamacijska liga je pokušala ubiti X

Milijarder Elon Musk u ponedjeljak je objavio seriju misli i podijelio niz članaka o Izraelu i antisemitizmu uz optužbu da djelovanje Antidifamacijske lige (ADL) utječe na oglašavanje na njegovoj platformi X (bivši Twitter).

ADL je u svibnju objavio izvješće u kojem navodi da je od veljače na X-u zabilježeno više od 5.000 primjera “zaraznog antisemitizma s 2.173 računa” od kojih je većina oslobođena nakon što je Musk, samoproglašeni apsolutist slobode govora, preuzeo Twitter.

“Od akvizicije, @ADL pokušava ubiti ovu platformu lažno optužujući nju i mene da smo antisemiti,” napisao je Musk u ponedjeljak.

“Naš prihod od oglašavanja u SAD-u i dalje je manji za 60%, prvenstveno zbog pritiska na oglašivače od strane @ADL-a (tako nam kažu oglašivači), tako da su skoro uspjeli ubiti X/Twitter!”

“Ako se ovo nastavi, nećemo imati drugog izbora nego podnijeti tužbu za klevetu protiv, ironično, ‘Antiklevetničke’ lige. Ako izgube tužbu za klevetu, inzistirat ćemo da izbace dio ‘anti’ iz svog imena, jer očito … 😂” dodao je u drugoj objavi.

“Podmukli pokušaji”

Iz Lige su u ponedjeljak u odgovoru na upit NBC News ponovili da ne komentiraju pravne prijetnje, uz napomenu da motre oznaku “Zabranite ADL” koja je u posljednjim danima u X trendu.

“Takvi podmukli pokušaji nas ne zastrašuju,” napisali su u priopćenju. “Umjesto toga, tjeraju nas da budemo nepokolebljivi u našoj predanosti borbi protiv mržnje u svim njezinim oblicima i osiguravanju sigurnosti židovskih zajednica i drugih marginaliziranih skupina.”

Pažljiviji motritelji ADL-a znaju da on, uz deklariranu svrhu, Izraelu služi kao primarno sredstvo za suzbijanje valjane i činjenične kritike povezane s aparthejdom i okupacijom palestinskih teritorija.

Musk je u jednoj od reakcija podcrtao navedeno, napisavši da ADF traži gašenje ili zabranu računa iako oni nemaju dodira s antisemitizmom.

Također je naveo da “unatoč golemoj šteti koju je ADL nanio X/Twitteru, oni i dalje neće biti zabranjeni na ovoj platformi, osim ako ne prekrše zakon”.

Musk se nakon preuzimanja Twittera suočio s bojkotom oglašivača, za što je okrivio “aktivističke skupine” i njihove pokušaje da “unište slobodu govora u Americi”.

X je nakon preuzimanja uistinu oslobodio pregršt računa koji su bili nedostupni i/ili cenzurirani pod prijašnjom upravom.

Navedeno je široj svjetskoj javnosti utrlo put do uznemirujućih informacija o učinkovitosti i ozljedama od cjepiva protiv bolesti COVID-19, napadima od 11. rujna 2001. godine, naizgled orkestriranoj medijskoj kampanji koja promiče strah od klimatskog usuda, izraelskom aparthejdu, nacistima u Ukrajini i drugim, povijesnim ili aktualnim događanjima.Povezane vijesti