PolitikaPreporučeno

‘Nacisti u Ukrajini’ haraju Twitterom

Grabancijaš u ponedjeljak bilježi novi proboj informacija o proliferaciji nacizma u Ukrajini na Twitteru gdje je u posljednja 24 sata oznaka (hashtag) “Nacisti u Ukrajini” u rastućem trendu.

>>>Slobodoumni ljudi pitaju gdje je malj ‘sveca Hitlera’ kojeg štuju ukrajinski nacisti

Navedena i druge srodne oznake sramežljivo se pojavljuju nakon što je taj mikroblog za razmjenu kratkih misli i informacija preuzeo milijarder Elon Musk kojeg pojedini prominentni ukrajinski propagandisti i otvoreni nacisti poput Paula Massara sada optužuju da je “kompromitiran”.

https://twitter.com/apmassaro3/status/1624502241997586434
https://twitter.com/apmassaro3/status/1623717840112046080

U širem, povijesnom kontekstu, svatko, a osobito novinari koji su pratili unutarnja previranja u Ukrajini ususret ruskoj invaziji, zna da su mržnja, fašistička i nacistička ideologija bili i ostali sastavni dijelovi tamošnjeg javnog i političkog života.

>>>Grabancijaš je dionik Projekta štit | obavijest redakcije

Bojna Azov, u medijima glavne struje ususret ratu u Ukrajini naširoko prepoznata kao nacizmom inspirirana krajnje desna paramilitarna organizacija danas je sastavnica ukrajinske nacionalne garde.

Njezini su korijeni i statut nakon 24. veljače 2022. godine u zapadnjačkim medijima marginalizirani ili prešućeni – oči Zapada iznenada su se našle širom zatvorenima.

Bilješka Sveučilišta Stanford

Ustrojstvo i povijest Azova detaljno je zabilježeno na stranicama renomiranog Sveučilšta Stanford.

Bojna Azov

Bojna Azov krajnje je desničarska nacionalistička paravojna organizacija sa sjedištem u Ukrajini.

Osnovana 2014., grupa promiče ukrajinski nacionalizam i neonacizam kroz svoje paravojne organizacije; Nacionalne milicije i političko krilo Nacionalnog korpusa.

Značajna je po regrutiranju krajnje desnih stranih boraca iz SAD-a i Europe, kao i po svojim opsežnim transnacionalnim vezama s drugim ekstremno desnim organizacijama.

Godine 2022. grupa se ponovno našla u fokusu uslijed borbe protiv ruskih snaga u Kijevu, Harkovu i Mariupolju.

Stanford/CISAC

Ruski predsjednik Vladimir Putin u svojoj je deklaraciji “specijalne vojne operacije” u Ukrajini kao ključne povode naveo zaštitu stanovništva s ruskim porijeklom i “denacifikaciju” Ukrajine. Nepristrani će promatrači, upoznati s odnosom ukrajinskih vlasti prema separatistički ustrojenim oblastima, oba povoda pronaći uvjerljivima.

https://twitter.com/BrianJBerletic/status/1624857244985888768

Kako bilo, dok glavna medijska struja nastavlja ignorirati svoj širok opus izvještaja o usponu nacizma u Ukrajini koji je objavila ususret ratu, na društvenim mrežama je uočljivo da se pojedine informacije izvlače iz one znamenite “rupe u sjećanju” koju je George Orwell majstorski oslikao u “1984”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.