PolitikaPreporučeno

‘Rimski pozdravi’ ukrajinske vojske, djece i građana | VIDEO

Na društvenom mikroblogu Twitter koji je novi vlasnik Elon Musk u dobroj i zdravoj mjeri oslobodio pristranosti, ideološke i ine cenzure u posljednja se 24 sata širi svjež videokolaž nacističkih pozdrava ukrajinske vojske, djece i građana.

Izvorište najnovije runde osvještavanja je korisnik Richard koji je u pratnji prijepornih svjedočanstava postavio nekolicinu pitanja, uključujući: “Zašto su ljudi u Ukrajini toliko sretni s nacizmom? Zašto Zapad podržava ovu usranu zemlju?”

Ili: “Zašto Ukrajinci slave stvaranje nacističke Waffen SS divizije Galicija?”

Prvi je video u trenutku objave pogledalo više od milijun, a drugi više od 120 tisuća ljudi.

Rupa u pamćenju

Uobičajeno za recentne proboje potisnutih ili cenzuriranih informacija, videozapis izaziva zanimanje, racionalizaciju i marginalizaciju, šok i nevjericu.

Grabancijaš čitatelje podsjeća da je ususret gubitku dugoročnog pamćenja i početka ruske “denacifikacije” Ukrajine proliferacija nacizma i drugih ultra desnih ideologija bila predmet širokog izvještavanja u zapadnjačkim medijima glavne struje.

U kontekstu spomenute racionalizacije i marginalizacije neugodnih spoznaja, također podsjećamo da je Bojna Azov čiji je ekstremistički i nacistički ustroj prepoznat od renomiranih izvora poput Stanforda, ovih dana perjanica ukrajinske Nacionalne garde.

Bojna Azov

Bojna Azov krajnje je desničarska nacionalistička paravojna organizacija sa sjedištem u Ukrajini.

Osnovana 2014., grupa promiče ukrajinski nacionalizam i neonacizam kroz svoje paravojne organizacije; Nacionalne milicije i političko krilo Nacionalnog korpusa.

Značajna je po regrutiranju krajnje desnih stranih boraca iz SAD-a i Europe, kao i po svojim opsežnim transnacionalnim vezama s drugim ekstremno desnim organizacijama.

Godine 2022. grupa se ponovno našla u fokusu uslijed borbe protiv ruskih snaga u Kijevu, Harkovu i Mariupolju.

Stanford/CISAC


Povezane vijesti