PolitikaPreporučeno

Zelenskij, Trudeau i kanadski parlament trpe kritike nakon ovacija ukrajinskom nacistu

Predsjednik Donjeg doma Kanade, Anthony Rota, u nedjelju se ispričao nakon što su zastupnici u petak prilikom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zdušno i uz ovacije pozdravili vremešnog ukrajinskog nacistu koji se na njegov poziv našao u galeriji parlamenta.

>>>‘Nacisti u Ukrajini’ haraju Twitterom

Rota je u jednom trenutku okupljenima rekao da se u domu nalazi i “autentični ukrajinski i kanadski heroj”, 98-godišnji Jaroslav Hunka, koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata služio u nacističkoj jedinici.

>>>Slobodoumni ljudi pitaju gdje je malj fašističkog ‘sveca’ kojeg štuju ukrajinski nacisti

Kanadska židovska grupa CIJA i druge znamenite židovske organizacije, uključujući Centar prijatelja Simona Wiesenthala, kroz vikend su zatražile ispriku.

“U vrijeme rastućeg antisemitizma i iskrivljavanja holokausta, nevjerojatno je uznemirujuće vidjeti kanadski parlament kako plješće pojedincu koji je bio član postrojbe Waffen-SS-a, nacističkog vojnog ogranka odgovornog za ubojstva Židova i drugih,” napisali su u nedjeljnom priopćenju prijatelji Simona Wiesenthala.

Žaljenje

Rota je slavodobitnog Hunku pozdravio neposredno nakon govora Zelenskog koji se, zajedno s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom pridružio svesrdnim ovacijama koje su kroz vikend naširoko popraćene na društvenim mrežama.

Rota je nakon svesrdnih prozivki i kritika izrazio žaljenje.

“U svojim opaskama nakon obraćanja predsjednika Ukrajine, prepoznao sam osobu u galeriji. Naknadno sam doznao više informacija zbog kojih žalim što sam to učinio,” napisao je.

Rota je naveo da nitko osim njega, uključujući kolege zastupnike i ukrajinsku delegaciju, nije znao za njegovu namjeru da veliča nacistu.

>>>Svastika u ukrajinskom trgovačkom centru | blast from the past

“Posebno se želim najdublje ispričati židovskim zajednicama u Kanadi i diljem svijeta. Prihvaćam punu odgovornost za svoje postupke.”

Ponosna unuka

Pojedine objave na društvenim mrežama propituju navode, citirajući objavu Therese Hunke koja je napisala da njezinog djeda čeka audijencija sa Zelenskim i Trudeauom.

Hunka je tijekom Drugog svjetskog rata služio u 14. gardijskoj diviziji Waffen-SS, znamenitoj i kao divizija Galicija. Njezini su pripadnici bili uglavnom etnički Ukrajinci, nacistički dragovoljci.

Divizija je optužena za ubojstva poljskih i židovskih civila, ali nije bila predmet Nürnberškog procesa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima