Politika

Borrell: EU nastavlja ne priznavati izraelski suverenitet na okupiranim teritorijima  

Europska unija kritizirala je u utorak plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba i navela da je krajnje zabrinuta namjerom Izraela da pripoji dolinu Jordana.

“Američka inicijativa predstavljena 28. siječnja odstupa od parametara dogovorenih na međunarodnoj razini”, priopćio je šef europske diplomacije Josep Borrell koji 7. veljače stiže u Washington.

“EU podsjeća na svoju privrženost dogovorenom rješenju utemeljenom na suživotu dviju država, na temelju granica iz 1967.”, istaknuo je.

>>>Mogherini: EU nastavlja ne priznavati izraelski suverenitet na okupiranim teritorijima

“Za izgradnju pravednog i trajnog mira, neriješena pitanja o statusu trebaju se riješiti izravnim pregovorima dviju strana”, dodao je europski dužnosnik. “To uključuje pitanje granica, status Jeruzalema, sigurnost i pitanja izbjeglica”.

Sukladno međunarodnom pravu i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, EU ne priznaje suverenitet Izraela na teritorijima okupiranim od 1967.

“Europska unija poziva dvije strane na pregovore i na suzdržavanje od bilo kakvih jednostranih koraka suprotnih međunarodnom pravu koje bi mogle pogoršati napetosti”, dodaje se u priopćenju.

Borrell je istaknuo da je EU posebno zabrinut izjavama o pripojenju doline Jordana i drugih dijelova Zapadne obale.

Okupatori žale

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je Borrellovo stajalište.

“Žalosno je i u najmanju ruku čudno da se visoki predstavnik Josep Borrell prijetećim tonom obratio Izraelu ubrzo nakon stupanja na dužnost i samo nekoliko sati nakon sastanka s Iranom”, ocijenio je glasnogovornik Liro Haiat na Twitteru i upozorio da će na “taj način uloga EU-a u cijelom procesu biti svedena na minimum”.

>>>Pokude, pohvale i par detalja o ‘Palestinskoj državi’ Donalda Trumpa

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump 28. siječnja predstavio mirovni plan za Bliski istok, vrlo povoljan za Izrael i na štetu Palestinaca, EU je potvrdio čvrstu podršku rješenju dviju država.

U zajedničkoj izjavi je 28 zemalja navelo da će razmotriti i procijeniti Trumpov prijedlog.