Politika

Borzan: moj je cilj da se ‘semafor sustav’ za hranu i piće počne primjenjivati u Hrvatskoj

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti Europska Unija razmatra upotrebu tzv. “semafor” sustava u trgovini hranom i pićem. Radi se o oznakama na pakiranju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog “A” , do  najmanje zdravog crvenog “E”, izvijestili su u srijedu iz ureda hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan

Informaciju je eurozastupnicima dala kandidatkinja za europsku povjerenicu za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides na saslušanju u odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Kyriakides je kazala kako istraživanja pokazuju da građani žele imati tu vrst informacije i kako će krajem 2019. komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

>>>EP zabranio dvostruku kvalitetu proizvoda; Borzan: strašan je utjecaj multinacionalnih kompanija

“Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i velikom dijelu EU i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja povjerenici. Sustav oznaka je jednostavan za implementirati, a kupcu pomaže donijeti odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke. Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada je više od trećine stanovništva Europe prekomjerno teško ili pretilo,” rekla je članica odbora i potpredsjednica eurosocijalista Biljana Borzan.

Sustav “Nutriscore” se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj, a još nekoliko zemalja čeka  odluku Europske komisije. Nutritivna vrijednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir omjer sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdraviji (vlakna, bjelančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma kojeg su razvili nezavisni stručnjaci.

>>>Borzan: moj potpredsjednički resor se zove ‘Nova ekonomija koja radi za ljude’

“Proizvođači i trgovci hranom u zemljama koje koriste sustav su se uključili u projekt kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj cilj je da se ovaj ili sličan sustav počne upotrebljavati i u Hrvatskoj kako bi se popravila zdravstvena slika društva, koja je u nekim segmentima vrlo zabrinjavajuća. Porezna presija nije jedini način da se to postigne. U tom smjeru planiram razne aktivnosti i inicijative u Europskom parlamentu te Hrvatskoj,” najavila je u priopćenju za javnost Borzan.