PolitikaPreporučeno

Četvero zastupnika u sabornici nije reklo ni riječ: saborska statistika 2019.

Hrvatski saborski zastupnici ove su se godine u raspravama za riječ javili više od 11 tisuća puta, svaki drugi zastupnik kako bi replicirao ili odgovorio na repliku, a zbrojene, te dvije ‘kategorije’ iznose gotovo šest tisuća javljanja – pokazuje službena saborska statistika za 2019.

Ista ta statistika otkriva i da zastupnici nerado nastupaju kao izvjestitelji odbora. Naime, u godinu dana to su učinili samo 24 puta, od čega osam puta Ines Strenja (Most) kako bi prenijela stajališta i zaključke Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku kojem je predsjednica.

Zastupnici koji su cijelu godinu proveli u Hrvatskom saboru, a nisu progovorili ni riječ su Dražen Barišić (HDZ), Darinko Dumbović (Reformisti), Branimir Glavaš (HDSSB) i Milanka Opačić (Bandićeva SRiS).

Saborska su se radna tijela, inače, ove jeseni sastala više od 150 puta, redovito su zasjedala 141 put, tematski 11 puta.

Rekorderi Bulj i Maras 

Rekorderi po broju javljanja su Mostovi zastupnici Miro Bulj (858) i Nikola Grmoja (386), te SDP-ovi Gordan Maras (776) i Saša Đujić (348).

Maras je u ovoj saborskoj godini replicirao čak 214 puta, a na repliku je odgovorio 240 puta, zbrojeno 454 puta. Uzme li se u obzir da je Sabor ove godine skupno zasjedao 107 dana, lako je zaključiti da je Maras svaki radni dan, u prosjeku, replicirao u dva navrata.

>>>Maras odbio ponuditi ispriku i odbacio ukor Etičkog povjerenstva: ‘ja sam simbol otpora’

Iako je ukupno aktivniji od Marasa, Bulj je manje koristio te alate,  ‘samo’ 350 puta, više je puta govorio kao predstavnik kluba te gotovo jednako pojedinačno raspravljao.

HDZ-ov najaktivniji trojac čine – Branko Bačić (223), Ante Babić (204) i Josip Borić (203).

Zastupnici, a tiče se to svih 151, u ovoj su se godini 480 puta ‘požalili’ na povredu saborskog Poslovnika, najčešće su to radili Maras (74 puta), Bulj (60) i Grmoja (52 puta).

U ovoj su godini izrečene 332 stegovne mjere, izbacivanja zastupnika iz sabornice, zabrane govora na dan ili dva, postale su gotovo tjedni standard.

Četvero zastupnika u sabornici nije reklo ni riječ

Zastupnici koji su cijelu godinu proveli u Hrvatskom saboru, a nisu progovorili ni riječ su Dražen Barišić (HDZ), Darinko Dumbović (Reformisti), Branimir Glavaš (HDSSB) i Milanka Opačić (Bandićeva SRiS).

Rječitiji nisu bili ni bivši HDZ-ovi ministri Tomislav Tolušić i Lovro Kuščević koji su kao zastupnici ‘startali’  nakon ljetošnje rekonstrukcije Vlade.

Replike i odgovori na njih obilježile su i sve tri protekle parlamentarne godine, od gotovo 40 tisuća javljanja, one zbrojeno čine više od 24 tisuće.