Biznis i ekonomija

Četvrti uzastopni mjesec pada industrijskih aktivnosti u SAD-u: ISM

U studenom se uslijed pada novih narudžbi još jednom smanjila industrijska aktivnost u SAD-u, četvrti mjesec zaredom. Istovremeno je zabilježen neočekivan pad potrošnje u građevinarstvu, što nakon niza relativno OK podataka ponovno izaziva zabrinutost oko realnog stanja najveće svjetske ekonomije.

>>>Nova kontrakcija američke industrije izaziva strku i frku na tržištima: ISM

Prema u ponedjeljak objavljenom, pažljivo praćenom indeksu Instituta za upravljanje opskrbom (Institute for Supply Management, ISM) proizvođačka aktivnost u američkim tvornicama je u studenom pala za 0.2% postotna boda u odnosu na 48.3 iz mjeseca prije. Sve vrijednosti ispod 50 podrazumijevaju kontrakciju sektora koji je odgovoran za 11% ekonomije SAD-a. Analitičari su za studeni predviđali rast ISM-a na 49.2 boda. Reuters piše da indeks mora pasti na razinu ispod 42.9 da bi signalizirao prelijevanje industrijske recesije u širu ekonomiju.

Odvojeno izvješće Ministarstva trgovine otkriva da je potrošnja u građevinskom sektoru u studenom pala za 0.8%, na najniže razine u posljednje tri godine. Revidirani su i podaci za rujan, iz rasta od 0.5% u pad od 0.3%. Nejasno je što izaziva usporavanje jer su monetarna i fiskalna politika izrazito naklonjene sektoru.

>>>Trump američke središnje bankare nazvao ‘tupoglavcima’: monetarna politika

Osupnut, Wall Street se danas dodatno povukao nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio vraćanje carina na uvoz metala iz Brazila i Argentine. Trump je latinoameričke nacije optužio da “predsjedaju ogromnom devalvacijom svojih valuta” čime štete interesima američkih farmera i još jednom zatražio da Fed započne s manipulacijom dolara.