Biznis i ekonomijaPreporučeno

Trump traži manipulaciju dolara  

Donald Trump od svojih pomoćnika i savjetnika traži da pronađu način za slabljenje dolara ususret američkim predsjedničkim izborima u 2020. godini. On je pitanje vrijednosti valute postavio kandidatima za upravo vijeće Federiranih rezervi Judy Shelton i Christopher Waller, doznaje Bloomberg od izvora upoznatih sa zbivanjima.

Tradicionalno, američke administracije preferiraju snažan dolar jer on uz konkurentnost u trgovini utječe na vrijednost američke imovine i dužničkih obveznica.

Aktualni američki predsjednik za razliku od većine prethodnika svoje javne istupe koristi za pritisak na središnju banku od koje traži opuštenu monetarnu politiku.

Bloomberg piše da naum Trumpa o manipulaciji valutom izaziva otpor dužnosnika. Protiv ideje su glavni ekonomski savjetnik Larry Kudlow i ministar financija Steven Mnuchin.

>>>Nestala je veza između visoke zaposlenosti i rasta plaća: Powell

Christopher Waller, potpredsjednik Feda u St. Louisu, u razgovoru je Trumpu ponovio da središnja banka ne koristi vrijednost dolara kao odrednicu monetarne politike na koju utječu stope zaposlenosti i inflacije. Vrijednost dolara nije dio dvojnog mandata koji je središnja banka dobila od Kongresa, rekao je.

Aktualni američki predsjednik za razliku od većine prethodnika svoje javne istupe koristi za pritisak na središnju banku od koje traži opuštenu monetarnu politiku. Fed je najavio smanjenje kamatne stope u trenutku kad američka ekonomija bilježi solidne rezultate i punu zaposlenost u potezu koji će smanjiti vrijednost dolara. Europska središnja banka je smanjenje kamatnih stopa najavila 18. srpnja, što je rezultiralo slabljenjem eura.

>>>Stephanie Kelton predviđa kraj neovisnosti središnjih banaka

Trump je početkom mjeseca na Twitteru rekao da bi SAD trebao “izjednačiti svoju igru” s Kinom i Europskom unijom.

“Kina i Europa igraju veliku igru manipulacije valutama i pumpaju novac u svoje sustave kako bi se natjecali sa SAD-om. Mi bismo trebali odgovoriti ili nastaviti biti budale koje sjede i pristojno promatraju kako druge zemlje igraju svoje igre – kao što to čine mnogo godina!,” napisao je.