Biznis i ekonomijaPreporučeno

Christie’s najavio dražbu pisma u kojem Mozart iskazuje ‘totalnu paniku’ zbog punice

Pismo u kojem austrijski skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart u “totalnoj panici” traži savjet o ljubavnom životu sljedećeg će mjeseca biti na dražbi londonskog Christiea.

Ispisano u ljetu 1782. godine pismo na dvije stranice bilježi kako je on bliskog prijatelja upitao za savjet nakon “nesporazuma” sa skorašnjom punicom.

>>>Raritetno prvo izdanje Frankensteina prodano za rekordnih 1,7 milijun dolara

“Ona će poslati policiju da vrati njegovu zaručnicu s očito strašnim posljedicama za njegovu reputaciju,” rekao je o sadržaju Thomas Venning, voditelj odjela za knjige i rukopise Christieja.

“On je u totalnoj krizi i prilično divotno prosipa svoje srce na totalno nefiltriran način.”

Mozart je za života napisao mnogo pisama, no Venning ističe da je njihova ponuda putem dražbe raritetna poput prilike da se dobije ovaj “stupanj uvida … u njegov karakter … njegove osjećaje i prilično ključan trenutak u njegovom životu.”

Genij je pismo ispisao u 26 godini života, ubrzo nakon dolaska u Beč i u trenutku kad je iskusio prvi veliki operni uspjeh.

Njegov se ljubavni život “pomalo zakomplicirao” i on je želio zaključiti vjenčanje s Constanze.

>>>Revolver s kojim je Pat Garrett ubio Billyja the Kida prodan za rekordnih 6 milijuna dolara

“On stiže iz izrazito stroge katoličke pozadine. Stoga ga je činjenica da već kohabitira s Constanze, da već spavaju skupa, natjerala da oprez baci u uvjetar,” rekao je Venning.

“To vam govori i ponešto o Mozartu kao svojevrsnoj revolucionarnoj figuri. On je netko tko ne poštuje stara pravila,” dodao je.

Mozart je Constanze oženio nedugo nakon što je ispisao pismo i par je ostao skupa do njegove smrti u 1791., u 35 godini života.

>>>Opravica ‘good girl gone bad’ Sandy iz Briljantina prodana za 405,700 dolara

Christie očekuje da će pismo pronaći kupca po cijeni od 300.000 do 500.000 funti.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima