Biznis i ekonomija

Fed zastao s poskupljenjem zaduživanja

Američka središnja banka, Federalne rezerve, u srijedu je zastala s poskupljenjem novca, uz signaliziranje da bi se ono do kraja godine i ovisno o podacima moglo nastaviti za još pola postotnog boda.

“Zadržavanje ciljanog dometa (kamatnih stopa) na ovom sastanku vijeću dozvoljava da procjeni dodatne informacije i njihove implikacije za monetarnu politiku,” napisao je Savezni odbor za otvoreno tržište (FOMC) u jednoglasnoj odluci.

>>>Fed signalizirao stanku u poskupljenju novca

Daljnje povećanje će “u obzir uzeti kumulativno stezanje monetarne politike, zadršku s kojom monetarna politika utječe na gospodarsku aktivnost i inflaciju, i gospodarska i financijska kretanja.”

Obrazloženje otkriva da krojači monetarnih smjernica predviđaju porast referentne prekonoćne kamatne stope s trenutnog raspona od 5.00%-5.25% na raspon od 5.50%-5.75%.

Polovica od 18 dužnosnika Feda drži da bi s tom razinom trebalo staviti “točku”, dok pojedini članovi traže daljnje stezanje a jedan promišlja o podizanju iznad 6%.

Dvojica članova odbora vjeruju da je aktualna stopa primjerena, a četvorica da je prigodno povećanje za 0.25%.

Tržišta su odluku i najave prihvatila kao jastrebovska, što je srušilo američke burze.

“Čini se da su članovi FOMC-a postali još više osokoljeni od posljednjeg sastanka i mislim da je to iznenadilo ulagače,” rekao je Sam Stovall, glavni investicijski strateg u SFRA Research.

Reuters piše da promišljanja o izgledima uvjetuje otpornost gospodarstva koja priječi hlađenje cijena i vraćanje inflacije na ciljanu razine od 2% u srednjem roku.

>>>Guverner Kazimir: prva procjena učinka stezanja monetarne politike ‘najranije u rujnu’

Fed je u ožujku popravio procjenu izgleda za rast bruto domaćeg proizvoda u 2023. godini s 0.4% na 1% i sada predviđa da će stopa nezaposlenosti porasti na samo 4.1% u poredbi s 4.5% u ožujskim projekcijama.

Aktualna stopa nezaposlenosti u SAD-u je 3.7%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.