PolitikaPreporučeno

‘Čuo sam vas’: Macri najavio porezne olakšice, socijalnu pomoć – pezo posrće treći dan zaredom

Argentinski predsjednik Mauricio Macri u srijedu je predstavio paket socijalne pomoći i najavio porezne olakšice za radnike s niskim plaćama u nastojanju da umanji utjecaj ekonomske krize koja tinja već desetljećima ali se posebno rasplamsala ususret drugom krugu predsjedničkih izbora u listopadu.

“Mjere koje ću poduzeti i koje ću sada podijeliti s vama su tu jer sam vas poslušao. Ja sam čuo što ste mi željeli reći u nedjelju,”

Mauricio Macri

Kandidat populističke ljevice, Alberto Fernandez, u nedjelju je u prvom krugu predsjedničkih izbora osigurao 47.7% glasova, a Macri 32.1%. Fernandez je rekao da će odbaciti mjere štednje i ekonomiju pokušati reanimirati monetarnim i fiskalnim poticajima.  

Investitori bježe od Argentine jer su ocijenili da predsjednik nema izglede osvojiti drugi mandat. Ako izgubi, to će označiti kraj neoliberalnih politika koje upareno s mjerama štednje traže zajmodavci, uključujući i Međunarodni monetarni fond.

Današnja najava Macrija nije zaustavila poniranje argentinske valute, pezo je nakon govora pao za 12.3% da bi se kasnije oporavio i dan završio slabiji za 4.77%, navodi Reuters.

>>>Kolabirao je argentinski pezo, Merval pao za 37%

Predsjednik je najavio da će stopu poreza na dohodak povećati za 20%, olakšica bi trebala zahvatiti dva milijuna radnika i rezultirati prosječnim povećanjem plaće od 2,000 pezoa (225 kuna).

Vlada će također subvencionirati djecu nezaposlenih s iznosom od 1,000 pezoa po djetetu i drugi put u ovoj godini povećati minimalac u zasad nepoznatom postotku.

“Mjere koje ću poduzeti i koje ću sada podijeliti s vama su tu jer sam vas poslušao. Ja sam čuo što ste mi željeli reći u nedjelju,” izjavio je Macri tijekom predstavljanja programa.

>>>Argentinci očekuju godišnju inflaciju od 36 posto

Macri je u Argentini pokušao provesti neoliberalne strukturne reforme koje, među ostalim, podrazumijevaju devalvaciju cijene rada u svrhu konkurentnosti, mjere štednje u zdravstvu i drugim javnim uslugama, povećanje dobi nužne za mirovinu i slično.

Kandidat opozicije Fernandez danas je rekao da su Macrijeve ekonomske mjere “zakasnile”.