Biznis i ekonomijaPreporučeno

Recesija ‘otvara stvarnu raspravu o fiskalnim poticajima’ u Njemačkoj  

Europske dionice srijedu završavaju na najnižim razinama u posljednjih šest mjeseci nakon što se jutros ponovila inverzija dugoročnih prinosa na američke državne obveznice a najnoviji ekonomski pokazatelji iz Kine i Njemačke navješćuju recesiju.

Podaci su u srijedu pokazali da je pad izvoza njemačku ekonomiju u drugom kvartalu gurnuo u negativne vode, među analitičarima postoji rastući konsenzus da se situacija neće popraviti u trećem tromjesečju što znači da će Njemačka godinu završiti u “tehničkoj recesiji” koja podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije BDP-a.

Industrijska recesija u Njemačkoj postojano traje od početka godine, a pad potražnje počinje utjecati na uslužni sektor. Prema danas objavljenim podacima, Njemačka i Hrvatska su predvodile lipanjski pad industrijske proizvodnje u EU.

>>>‘Neizbježna’ recesija u Njemačkoj: Sentix anketa

Iz Kine istovremeno stižu vijesti o najslabijoj srpanjskoj industrijskoj proizvodnji u više od 17 godina, što podcrtava utjecaj američko-kineskog trgovinskog rata na kinesku manufakturu, piše Reuters.

“Prema kontrakciji njemačkog BDP-a i groznim podacima o industrijskoj proizvodnji u eurozoni razumno je evidentno da carinski rat SAD-a i Kine ranjava izvozu izložen njemački proizvođački sektor, što sad otvara stvarnu raspravu o fiskalnom poticaju u Njemačkoj,” napisao je u ocjeni za investitore Stephen Innes, partner u VM Markets.

>>>Vodeći njemački ekonomisti pozivaju Vladu da odustane od ‘apsurdnih fiskalnih pravila’

“U pozitivnijoj bilješci, kretanje na agresivni fiskalni program dok to plaćaju tržišta kroz negativne kamatne stope možda i nije tako loša stvar,” dodao je.

Reuters navodi da je paneuropski dionički indeks od početka mjeseca izgubio 5% vrijednosti te će naizgled ponoviti pad od 5.7% iz svibnja koji je bio najveći u više od tri godine.