Biznis i ekonomijaPreporučeno

Inverzija prinosa na američke državne obveznice

Američka tržišta dionica u srijedu su potonula nakon najsnažnije inverzije u prinosima američkih državnih obveznica od 2007. godine.

Inverzija prinosa neprirodno je stanje u kojem dugoročne obveznice donose manje prinose od kratkoročnih. Kako podsjeća Reuters, inverzija je nažalost bez izuzetka prethodila svakoj recesiji u SAD-u u posljednjih pola stoljeća.

>>>Negativan prinos na čitavu ponudu njemačkih državnih obveznica: 2. kolovoz 2019.

Manja ili veća, inverzija je vidljiva mjesecima i već je rezultirala brojnim najavama recesije u svjetskim medijima, što smo postojano ignorirali. Ignorirali bismo i današnja kretanja kad ona ne bi bila najznačajnija od 2007. godine, ujedno i godine u kojoj je započela prošla “Globalna recesija”.

Pad prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice, 7. kolovoz 2019. godine

Pojedine središnje banke, uključujući središnje banke EU-a, Novog Zelanda, Indije i Tajlanda, već su navijestile ili krenule sa snažnim monetarnim popuštanjem u nastojanju da svoje ekonomije zaštite od dolazeće krize.

>>>Stiže nova shema ‘diskriminatorne monetarne politike ECB-a’

“(Tržišta) poniru zbog zabrinutosti o globalnom rastu. U pitanje dolazi šira temeljna snaga ekonomija diljem svijeta,” komentirao je današnja kretanja Mike Loewengart, potpredsjednik za investicijsku strategiju E*TRADE Financial Corp.

Dow Jones se nakon čitavog niza loših pokazatelja danas urušio za 450 postotnih bodova.

S globalnih je burzi samo u svibnju izbrisano više od dva bilijuna dolara.