Biznis i ekonomijaPreporučeno

Negativan prinos na čitavu ponudu njemačkih državnih obveznica: 2. kolovoz 2019.  

Petak je bio upečatljiv dan na tržištima kojima vladaju pomutnja i panika nakon iznenadnog prekida primirja u ekonomskom i trgovinskom ratu između Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Investitori su, uobičajeno, pohitali prema sigurnim lukama državnih obveznica što je njemačku 30-godišnju obveznicu, prvi put u povijesti, nakratko gurnulo u negativan teritorij.

>>>Trump prekinuo primirje, Kinu udario carinama koje ‘svijet vode u recesiju’

U širem kontekstu, dugoročne njemačke državne obveznice u posljednjim mjesecima investitorima nude majušne ili nikakve prinose, dok kratkoročne već godinama donose gubitak. Primjerice, dvogodišnja obveznica je u negativni teritorij zaronila još 2012. godine a investitorima postojano donosi gubitak od druge polovice 2014. Slično je kretanje i petogodišnjih obveznica, dok desetogodišnje u realnom vremenu obaraju rekord iz 2016. godine kad su u negativnom teritoriju provele 79 dana. Prema podacima Reutersa rekord je oboren 25. srpnja (grafika) a 10-godišnje obveznice su s današnjim danom ispod nule već 89 dana zaredom i dublje nego ikad.

Prinosi 10-godišnje njemačke obveznice 2. kolovoza 2019., ForexLive

Jedina obveznica koja je postojano plivala u plusu je 30-godišnja, koja je u petak 2. kolovoza nakratko zaronila na -0.006%, prije nego što se vratila na razinu od 0.015%. Njemačka je tako postala druga zemlja svijeta čija je čitava ponuda obveznica istovremeno boravila u negativnom teritoriju. To je za rukom pošlo samo Švicarskoj čije je tržište duga zanemarivo u poredbi s Njemačkom, navodi Bloomberg.

Trenutak kad je njemačka 30-godišnja obveznica prvi put u povijesti uskratila prinos, 2. kolovoz 2019., Bloomberg

I Hrvatska dobro prolazi zahvaljujući postojanoj politici Vlade, ali i “poticajima” Donalda Trumpa, pa se nedavno zadužila po najpovoljnijim uvjetima u povijesti s godišnjom kuponskom kamatnom stopom na desetogodišnju euroobveznicu od 1,125% i ostvarenim prinosom od 1,324%.