PolitikaPreporučeno

Govor Predsjednice povodom otkrivanja spomenika Tuđmanu u Glini

U prigodi obilježavanja Dana Grada, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Gline, istaknuvši kako je Glina malen grad, ali ima važno mjesto u hrvatskoj vojnoj i kulturnoj povijesti.

Kazala je kako je i hrvatski ban Josip Jelačić upravo iz Gline pošao na put političkog djelovanja za afirmaciju hrvatskih nacionalnih interesa u tadašnjoj Habsburškoj Monarhiji, no kako je najvažniju i najtragičniju ulogu i sudbinu Glina imala u Domovinskom ratu, čiji su branitelji u srpnju 1991. pružili junački otpor velikosrpskoj agresiji.

Istraga, progon ratnih zločinaca

Isto tako, istaknula je kako su prošle dvadeset četiri godine od završetka Domovinskog rata, no kako su masovna ubojstva, mučenja, logor, progon, razaranja i četverogodišnja okupacija ostavili bolne rane na licu grada i u srcima ljudi. “Oprostili smo mnogo toga radi mira i budućnosti, ali ratne zločine moramo istražiti do kraja. Zato nadležna hrvatska državna tijela imaju trajnu zadaću istrage i kaznenog progona počinitelja ratnih zločina”, poručila je Predsjednica Republike kazavši kako je to jedan dug hrvatske države žrtvama, dok je drugi dug čuvanje sjećanja na njih.

Foto: Ured Predsjednice

Spomenula je i prvoga predsjednika i vrhovnika dr. Franju Tuđmana koji je uz hrvatske branitelje najzaslužniji za njezino oslobođenje te izrazila zadovoljstvo što će se i Glina otkrivanjem spomenika pridružiti mjestima u Hrvatskoj koja su mu na taj način iskazala počast i zahvalnost.

Budućnost u rukama mladih

Poručila je kako je budućnost prije svega u rukama mladih no kako nam treba konzistentna razvojna politika, koja će se temeljiti na uravnoteženom poticanju investicija i sada ne više samo na zaustavljanju iseljavanja, nego i na poticanju povratka. “Osjećamo manjak radnika, no prije nego što posegnemo za uvozom strane radne snage, želim da se posvetimo našim iseljenicima i potaknemo ih na povratak jer nam je svaki čovjek važan. A sve to mora pratiti pozitivno ozračje domoljublja, samopouzdanja, ponosa i optimizma”, dodala je te naglasila kako se za to zauzima te će na tomu i ustrajati.

>>>Predsjednica: stvaramo uvjete za povratak iseljeništva

Predsjednica Republike završila je svoje prigodno obraćanje čestitavši generalu Markaču na proglašenju počasnim građaninom grada Gline te Nikoli Mihaljeviću za osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju u “WorldSkills Croatia 2019”.

Otkrivanje spomenika dr. Franji Tuđmanu

Prilikom otkrivanja spomenika prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako su višestoljetnu borbu hrvatskoga naroda za slobodu i državnu neovisnost obilježili mnogi velikani, no kako je malo onih po kojima se može nazvati cijela epoha.

“Devedesete godine 20. stoljeća sigurno su Tuđmanova epoha. Stvaranje, obrana i oslobođenje hrvatske države neodvojivi su od njegova imena. Znao je iz povijesnoga iskustva izvući pouke, a još je važnije što je znao stvoriti jasnu političku platformu za ostvarenje višestoljetne težnje hrvatskoga naroda – za neovisnu i demokratsku hrvatsku državu”, istaknula je Predsjednica.

Foto: Ured Predsjednice

Izrazila je ponos što u ovom vremenu zajedno s hrvatskim narodom može nasljedovati i nadograđivati njegovu viziju suverene i samostalne Hrvatske te žaljenje što nakon njegove smrti neki nisu shvatili veličinu i važnost Tuđmanova državništva, ali ni povijesnu važnost stvaranja hrvatske države.

>>>Čin slobode, Dan državnosti

“Neki su govorili da je bio državnik staroga kova. Nema državnika staroga i novoga kova. Postoje samo državnici, a on je to bio. Suvereno je vodio svoj narod i državu kroz scile i haribde međunarodnih pritisaka, unutarnjih otpora, velikosrpske agresije i Domovinskog rata, sve do konačne pobjede”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović ujedno zahvalivši svima koji su pridonijeli izradi i postavljenju spomenika, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.

Comments (1)

  1. “Neki su govorili da je bio državnik staroga kova. Nema državnika staroga i novoga kova. Postoje samo državnici, a on je to bio.”, prva hrvatska kokoš

    Moglo bi se reći; kao što nema Hrvata, Srba, Bošnjaka, Nijemaca, Engleza, Nigerijaca,… Postoje samo ljudi, a onda to Srbi i svi pobrojani i nepobrojani jesu. Sjetite se toga kad komemorirate žrtve!

Comments are closed.