PolitikaPreporučeno

Decentralizacija u srži izbornog programa IDS-a

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus na predstavljanju izbornog programa i kandidata na listi predvođenoj IDS-om za parlamentarne izbore u osmoj izbornoj jedinici rekao je kako je zahvaljujući IDS-ovoj viziji razvoja i vrijednim Istrijanima, Istra danas najuspješnija regija Hrvatske.

Paus je istaknuo kako je u protekle četiri godine podignut životni standard, razvijena je infrastruktura te je efikasno razvijen model održivog turizma jedinstven u Hrvatskoj.

Decentralizacija

Ustvrdivši kako će u fokusu IDS-ovog izbornog programa biti borba za veći stupanj decentralizacije kako bi se “Istra sama razvijala od novca koji se u njoj zaradi”, Paus je naglasio kako će se decentralizacijom osigurati veće plaće i mirovine, te manje poreze za stanovnike regija, te veće ovlasti u djelokrugu općina, gradova i županije za rješavanje problema bespravne gradnje, očuvanje okoliša, te razvoj cjelogodišnjeg održivog turizma u Istri.

“Mi koji živimo ovdje znamo svakodnevne probleme naših građana i zato ćemo u naredne četiri godine za naše starije osigurati veće mirovine, dograditi i izgraditi nove domove za starije, te podići standard skrbi. Provodit ćemo programe za rješavanje stambenog pitanja mladih, te ulagati u izgradnju vrtića i škola da svako dijete ima garantirano svoje mjesto, za koje ćemo se zalagati da bude i potpuno besplatno”, poručio je Paus.

Dodao je kako će visoko na dnevnom redu biti i korekcija plaća javnih službi sukladno stupnju razvijenosti regije jer su, “u razvijenim regijama poput Istre i Kvarnera i troškovi života znatno viši, pa i plaće policajaca, vatrogasaca, sudskih i ostalih službenika moraju pratiti lokalne potrebe”.

Stoga će, naveo je, IDS s partnerima aktivno raditi i na jačanju regionalnog identiteta i kulture daljnjim razvojem zavičajne nastave, te dodatnom institucionalizacijom narječja i dvojezičnosti.

Izborna lista

Na listi za 8. izbornu jedinicu je devet kandidata IDS-a, tri PGS-a te po jedan predstavnik Unije Kvarnera i Demokrata a pri njezinu sastavljanju, dodao je Paus, “vodilo se računa da kandidati ravnopravno zastupaju cijelu 8. izbornu jedinicu, od Istre, Rijeke i Kvarnera do otoka i Liburnije.

Prvi na listi je predsjednik IDS-a Dalibor Paus, a slijede ga predsjednik PGS-a Darijo Vasilić (PGS), Valter Glavičić (IDS), Loris Peršurić (IDS), Helga Može (IDS), Emil Daus (IDS), Tajana Masovčić (IDS), Ljiljana Miloš (Demokrati), Tea Mičić Badurina (PGS), Anteo Milos (IDS), Katarina Nemet (IDS), Senka Šubat (PGS), Marko Paliaga (IDS), i Marko Boras Mandić (Unija Kvarnera).

Program

IDS je na službenim stranicama naveo sljedeće odrednice programa:

  • Veći stupanj decentralizacije – da se Istra sama razvija od novca koji se u njoj zaradi, da se smanje porezi i povećaju plaće i mirovine, da se gradovima i općinama osiguraju sve nadležnosti za efikasno upravljanje državnom imovinom, socijalnim politikama, zdravstvenom zaštitom, kontrolom i inspekcijom.
  • Veće plaće javnih služba sukladno stupnju razvijenosti regije – Istra kao najrazvijenija Hrvatska regija ima i veće troškove života, zato je bitno da i plaće medicinskih sestara, doktora, policajaca, vatrogasaca, sudskih i drugih službenika budu veće.
  • Rješavanje problema bespravne gradnje davanjem većih ovlasti općinama, gradovima i županiji za očuvanje okoliša i zaštitu prostora Istre, posebno jačanjem vlastite građevinske i turističke inspekcije.

  • Razvoj cjelogodišnjeg održivog turizma u Istri podizanjem kvalitete usluge, prvenstveno u predsezoni i postsezoni, smanjivanjem masovnosti i upravljanjem turističkim opterećenjem regije.
  • Jačanje gospodarstva i poljoprivrede poticanjem deficitarnih zanimanja, davanjem potpora malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i obiteljskim i poljoprivrednim gospodarstvima, poticanjem poljoprivredne proizvodnje visoke dodane vrijednosti te osnivanjem fonda za uzgoj i preradu tradicionalnih istarskih pasmina.
  • Najbolje životne uvjete za starije – veće mirovine, dogradnja i izgradnja domova za starije te ostvarivanje nadstandarda u skrbi i zdravstvu.
  • Izgradnju vrtića i škola te stambeno zbrinjavanje mladih izgradnjom POS-ovih stanova za prodaju, izgradnjom gradskih i općinskih stanova za najam, pravom izgradnje obiteljskih kuća na gradskom i općinskom zemljištu. Borit ćemo se i za ostvarivanje prava na besplatan vrtić za svu djecu u Istri.

  • Ulaganje u obnovljive izvore energije – poticajima za solare i toplinske pumpe u kućanstvima, izgradnjom agrosolara na neobradivim poljoprivrednim zemljištima te provođenjem plinofikacije središnje i istočne Istre postići ćemo energetsku neovisnost naše županije. Snažno ćemo poticati i izgradnju uređaja za drugi i treći stupanj pročišćavanja fekalnih voda te razvoj sustava korištenja na taj način dobivene tehnološke vode. Nastavit ćemo graditi istarski vodozaštitni sustav kao jedinstven primjer zaštite strateških resursa pitke vode.
  • Prometno povezivanje Istre cestama, željeznicom i pomorskim linijama, i to spajanjem naših autocesta na talijanske i slovenske, spajanjem Labinštine na Istarski ipsilon, obnovom lokalnih puteva, modernizacijom Istarske željeznice i povezivanjem s europskom mrežom, izgradnjom željezničkog tunela kroz Učku, izgradnjom terminala za pomorski putnički promet u Puli, uspostavljanjem redovnih brodskih linija prema istarskim otocima te nastavkom izgradnje operativnih obala i lukobrana u Puli, Rovinju i Rapcu.
  • Jačanje istarskog identiteta i kulture daljnjim razvojem zavičajne nastave, dodatnom institucionalizacijom naših narječja i dvojezičnosti, obnovom muzeja i kaštela te razvijanjem istarskih kulturnih ustanova i manifestacija.

Grabancijaš/Hina

Povezane vijesti

Comment here