Biznis i ekonomija

Delta pritišće svjetske burze

Plima zaraza delta sojom u ponedjeljak je prepala investitore i izazvala veliku rasprodaju na Wall Streetu zabrinutom zbog mogućnosti novih ograničenja gospodarskih aktivnosti pa tako i produljenja gospodarskog oporavka.

Sva su tri vodeća burzovna indeksa u Sjedinjenim Državama dan završila s oštrom korekcijom, S&P i Nasdaq najvećom od sredine svibnja, a Dow u posljednjih osam mjeseci.

>>>Stotine tisuća samoizolacija i najave nestašica pokvarile ‘Dan slobode’ u Engleskoj

Zaziranje od rizika za sobom je povuklo i prinose na desetgodišnje američke obveznice, što se pak odrazilo na dionice o stopama ovisnih banaka.

“Većina ovog je povezano s deltom,” rekao je Paul Nolte, voditelj portfelja u Kingsview Asset Managementu u Chicagu. “Postoji određena zabrinutost da se gospodarstva možda neće otvoriti brzinom koju svi predviđaju.”

“Žalosno smo izvan očekivanja o vratolomnom gospodarskom rastu i sudeći prema aktivnostima koje vidimo mi precjenjujemo mnoga gospodarska izvješća,” dodao je analitičar za Reuters.

Najveće je povlačenje zabilježeno u dionicama kompanija povezanih s putovanjima i razonodom, uključujući (S&P 1500) indekse avioprijevoznika i hotelijera te restorana.

Indeks volatilnosti CBOE (.VIX), koji procjenjuje “strah” investitora, dosegnuo je najvišu razinu u dva mjeseca.

>>>Velika oklada na rastući strah Wall Streeta u srpnju

Neslužbeno, industrijski prosjek Dow Jonesa (.DJI) pao je 724,56 bodova, ili 2,09%, S&P 500 (.SPX) izgubio je 68,36 bodova, ili 1,58% a Nasdaq Composite (.IXIC) 152,25 bodova, ili 1,06%.

Svih je 11 velikih sektora na S&P 500 dan zaključilo duboko u negativnom teritoriju.

Comments (1)

Comments are closed.