Biznis i ekonomija

Stotine tisuća samoizolacija i najave nestašica pokvarile ‘Dan slobode’ u Engleskoj

“Dan slobode” koji označava kraj pandemijskih restrikcija u Engleskoj u ponedjeljak su pokvarili i popratili upečatljiv porast zaraza, upozorenja o nestašicama u trgovinama i prisilna samoizolacija premijera Borisa Johnsona.

Johnson se prvi u svijetu okladio da će visoka procijepljenost stanovništva omogućiti otvaranje jedne od najvećih europskih ekonomija, dok druge zemlje s pažnjom prati hoće li se imunizacija uistinu pokazati učinkovitom u sprječavanju ozbiljnih manifestacija bolesti COVID-19, hospitalizacija i smrti.

>>>Izrael: prirodni imunitet superioran cjepivu, Pfizer značajno manje učinkovit protiv delta soja

Reuters izvještava da je veliki dan pokvaren “pingdemic” kaosom, odnosno neočekivano velikim brojem samoizolacija koje je putem aplikacije zatražila Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

“Ping” ili obavijest o karanteni do prvih je poslijepodnevnih sati primilo na stotine tisuća ljudi – što je pak izazvalo upozorenja o neposrednim nestašicama u trgovinama i daljnjem remećenju već opasno napetih opskrbnih lanaca.

“Ako to ne napravimo sada, moramo se pitati, hoćemo li to ikad učiniti?” rekao je Johnson samo nekoliko sati nakon što ga je gnjev javnosti prisilio na desetodnevnu samoizolaciju koju je zajedno s ministrom financija Rishijem Sunakom pokušao izbjeći.

“Ovo je pravi trenutak, ali mi to moramo napraviti pažljivo. Mi moramo zapamtiti da je virus nažalost još uvijek tamo vani.”

>>>Ohrabrujuće vijesti o zaraznijoj, ne nužno opasnijoj delti

Britanija je u dosadašnjem tijeku pandemije zabilježila 128,708 smrtnih slučajeva, što je stavlja na sedmo mjesto po smrtnosti na globalnoj razini. Vlasti prognoziraju da će dnevni broj zaraza uskoro biti veći nego na vrhuncu drugog vala u prvim mjesecima ove godine. U nedjelju je zabilježeno 48,161 novih zaraza.

S druge strane, vlasti su bile najuspješnije u imunizaciji na starom kontinentu, s jednom je dozom cijepljeno 87%, a s dvije 68% stanovništva. Ohrabrujuće, broj dnevnih smrtnih slučajeva u posljednjim danima kotira oko 40, u poredbi s više od 1,800 u siječnju, no trebat će još nekoliko tjedana da bi se potvrdila učinkovitost cjepiva protiv tragičnih ishoda.

Nestašica radnika u svakoj industriji

Neočekivano velik broj obavijesti o samoizolaciji utječe na biznise širom Engleske uz upozorenja trgovaca da nedostatak radnika vodi nestašicama.

“To je trenutačno veliki problem za svaku industriju,” rekao je izvršni direktor Marks & Spencera, Steve Rowe. “Naši se covid slučajevi ugrubo udvostručuju svaki tjedan i broj obavijesti (o samoizolaciji) je oko tri na jedan, stoga vidimo eksponencijalni rast.”

>>>Britaniji uslijed velikog deficita vozača prijeti nestašica hrane u trgovinama

“Ako bude nestašica mi ćemo morati posegnuti za promjenom radnog vremena trgovina, smanjenjem radnih sati. Industrija će najveću bol iskusiti u opskrbnim lancima, budući da je logistika već prenapeta da bi bila učinkovita.”

Poteškoće i bojazan od recidivizma negativno utječu na burzovni indeks Financial Timesa (FTSE 100) koji se u vrijeme objave nalazi na najnižim razinama u posljednja dva mjeseca. Ponajviše trpe dionice operatera brodova za kružna putovanja Carnival Plc, budžet prijevoznika easyJeta i vlasnika British Airwaysa IAG-a koje su pale u rasponu od 4% do 6.7%. Oslabila je i funta, ponajviše u posljednja tri mjeseca.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (5)

  1. […] Stotine tisuća samoizolacija i najave nestašica pokvarile ‘Dan slobode&#82… 19/07/2021 […]

  2. […] Stotine tisuća samoizolacija i najave nestašica pokvarile ‘Dan slobode&#82… 19/07/2021 […]

  3. […] Stotine tisuća samoizolacija i najave nestašica pokvarile ‘Dan slobode&#82… 19/07/2021 […]

  4. […] >>>Stotine tisuća samoizolacija i najave nestašica pokvarile ‘Dan slobode’ u Englesko… […]

  5. […] bi situacija zaplovila još dublje u nadrealno pobrinula se Britanija gdje su vlasti naredile samoizolaciju stotina tisuća radnika, potez je već rezultirao nestašicama pojedinih potrepština u trgovinama, kao i zatvaranjem […]

Comments are closed.