PreporučenoTech

Đikić zamolio ‘korona profitera’ Primorca da građanima vrati 246 kuna za antigenske testove

Renomirani hrvatski znanstvenici Dragan Primorac i Ivan Đikić nastavljaju javno dopisivanje o odgovoru, ili radije propustima u odgovoru na koronavirus u Hrvatskoj.

U kratkom rezimeu, Đikić je u utorak pozvao premijera Andreja Plenkovića da pojasni svoja gledišta i stavove o očitom sukobu interesa i “korona profiterstvu” unutar Znanstvenog savjeta Vlade RH. Pritom je za primjer naveo Dragana Primorca i Gordan Lauca koji su i sami, više nego manje otvoreno, prepoznali da se nalaze u “potencijalnom” sukobu interesa.

>>>Đikić u otvorenom pismu pita Plenkovića tko dopušta sukob interesa, ‘korona profiterstvo’   

“Tko je omogućio Vašem savjetniku, Draganu Primorcu, da preko privatne bolnice naplaćuje antigenske testove građanima po cijeni od 350,00 kuna i na taj način privatna bolnica zarađuje vrlo visoke iznose tijekom korona krize?” pitao je, među ostalim, Đikić.

“Kad me je gospodin Đikić optužio za sukob interesa, kratko sam mu odgovorio: ‘Niti ja, niti moji djelatnici ne poslujemo s državom, nitko od nas nije Vladinoj plaći, ne sudjelujemo u državnim natječajima, sve radimo na tržištu i Bogu hvala o nikome ne ovisimo’. Gospodin Đikić se nakon toga nije udostojao niti ispričati,” napisao je u javnoj replici Primorac (Večernji list).

On je također odbacio Đikićeve navode da je izjavio kako virus slabi.

“‘Onda me je gospodin Đikić prozvao da sam izjavio da je virus oslabio iako su svi mediji prenijeli istinitu informaciju da sam rekao sljedeće ‘Činjenica je da se nešto promijenilo. Klinička slika je drugačija. Struktura virusa se nije promijenila'”.

Grabancijaš bilježi da je navedena izjava Primorca neistinita i podsjeća da je on 26. lipnja u emisiji Dobro jutro Hrvatska rekao: “Prema brojnim pokazateljima, naravno, liječnici su uvijek oprezni jer ne žele da se populacija opusti, imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta virusa ipak slabija i da je znatno manji broj ljudi koji razvijaju teže komplikacije nego što je to bilo u periodu veljače.” Grabancijaš je tada izvijestio da su izjave Primorca u opreci s tadašnjim istraživanjima i spoznajama.

Uz navedeni kontekst, odgovor Đikića na repliku Primorca prenosimo u cijelosti:

“Jako je važno da se svi okupimo oko struke i zajednički prebrodimo ovu kritičnu fazu pandemije. To možemo ostvariti jedino ako budemo imali odgovornost, točne podatke i iskrenost u komunikaciji među kolegama uključujući i komunikaciju s gospodinom Primorcem. Upravo radi iskrenosti  sam i postavio javna pitanja na koje možete odgovoriti vrlo brzo:

Koliko je bolnica Sv. Katarina zaradila na antigenskim testovima na građanima RH i jeste li zbog te zarade bili u sukobu interesa u radu znanstvenog savjeta Vlade RH?

Bolnica Sv. Katarina naplaćuje antigenska testiranja 350 kuna po testu, medu najvišim cijenama u RH. HZJZ je definirao cijenu kompletnog antigenskog testa na 104 kune u Hrvatskoj (nabavna cijena testa oko 45 kuna dodatni troškovi oko 60 kuna).

>>>Postoji li još neka svrha antigenskog testiranja učenika u Zagrebu osim trošenja novca?

Zbog čaga Vaša bolnica naplaćuje tih dodatnih 246 kuna?  Je li to dio profita ili su neki drugi troškovi?

Na kraju i moja osobna molba. Bilo bi lijepo da razmotrite ovaj prijedlog, kojeg je načelno podržao i ministar Beroš u našem razgovoru. U ovim teškim ekonomskim trenucima bilo bi poželjno da svi privatnici koji su naplaćivali previsoke marže na antigenskim testovima (s cijenom iznad 104 kune) taj visak vrate građanima.  U slučaju Vaše bolnice trebali bi vratiti 246 kuna razlike svakoj osobi koju ste testirali antigenskim testom.

To bi bila gesta koja pokazuje Vašu predanost, kao i predanost drugih privatnika, prema današnjim potrebama građana Hrvatske, a ne prvenstveno prema zaradi. Jer svi skupa smo u jednoj od najvećih zdravstvenih i ekonomskih kriza u (povijesti) RH,” napisao je Ivan Đikić.

Comments (1)

  1. […] >>>Đikić zamolio ‘korona profitera’ Primorca da građanima vrati 246 kuna za antigens… […]

Comments are closed.