PolitikaPreporučeno

Đikić u otvorenom pismu ukazuje na ‘groteskne izjave, neistine Andreja Plenkovića’ | COVID-19

Umjesto da iz kontemplativne samoizolacije i podulje borbe s koronavirusom izađe ponizan ili barem spreman na ispriku, Andrej Plenković, glavni i odgovorni arhitekt ubojite i katastrofalne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, u svojim je prvim javnim istupima krivnju pokušao svaliti na građane i oporbu, inzistirajući da je njegov stranački stožer kojem nitko ne vjeruje odradio sjajan posao u odgovoru na virus.

>>>koronavirus laži (tag)

“Mi smo svo ovo vrijeme bili odgovorni i poduzimali mjere za koje smatramo da su primjerene, adekvatne, da zadržavaju temeljna tri cilja – održivost zdravstvenog sustava, smanjivanja dinamike epidemije i najbitnije – smanjivanja utjecaja na naš način života pa u konačnici na naše gospodarstvo i na plaće svih nas,” izjavio je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, prvoj nakon povratka iz izolacije.

>>>Ivan Đikić: ministar Beroš laže i obmanjuje javnost | COVID-19

O apsurdnosti i morbidnosti njegovih izjava ponajbolje svjedoče šatori ispred bolnica i masovno umiranje u preopterećenom zdravstvenom sustavu koje je takvih razmjera da je rezultiralo samoubojstvom cijenjene i voljene covid liječnice ili prebacivanjem teško oboljele osobe iz bolnice u covid stacionar zagrebačke Arene.

Naklapanje o smanjenju intenziteta u aktualnom trenutku kad Hrvatska usprkos propustima u testiranju bilježi tisuće novih slučajeva dnevno neshvatljivo je. Riječ je o tvrdnji koja je toliko odvojena od zbilje da u pitanje dovodi kapacitet i sposobnost premijera da vodi državu.

>>>U 7 dana 143 mrtvih; Plenković: imamo strategiju i ona daje rezultate

Što se tiče trećeg cilja, Grabancijaš je u utorak u Hrvatskoj ekskluzivno prenio podatke Eurostata prema kojima je Vlada premijera Plenkovića daleko najgora i najnesposobnije članica Europske unije u čuvanju dohotka i potrošačke moći stanovništva. Totalni poraz, na sva tri polja.

>>>Vlada RH daleko najgora i najnesposobnija u čuvanju dohotka | Eurostat

S navedenim kontekstom, riječ prepuštamo renomiranom hrvatskom znanstveniku Ivanu Đikiću koji se kroz dosadašnji tijek pandemije pokazao svjetionikom i osobom koja savjesno i svjesno, bez ustručavanja ukazuje na “groteskne neistine” koje iznose Plenković i njegovi pobočnici.


Poštovani predsjedniče Vlade RH, gospodine Plenkoviću!

Obraćam Vam se ponovo javno jer još uvijek nisam primio odgovor na moja pitanja niti sam primijetio ikakvu reakciju na moje savjete, koje sam Vam, u posljednje vrijeme, osobno upućivao na razne načine. Opetovano se obraćam Vama jer je riječ o problemima koje upravo Vi, a možda i jedino Vi, u ovom trenutku možete riješiti ili barem, njihove razmjere umanjiti:

  • Neophodno je uključiti stručnjake iz područja virologije, imunologije, cijepljenja i kriznih komunikacija u rad Nacionalnog stožera

Sve je evidentnije da članovi Nacionalnog stožera Vlade RH gube povjerenje građana RH. Glavni problem vidim u komunikaciji od strane Stožera, (ne)vjerodostojnosti podataka koje građanima prezentira ali i nerazumijevanju pravih opasnosti ovog virusa, što svjedoči o nedostatnoj stručnosti Stožera. Poslao sam Vam i prijedlog uključivanja nekoliko stručnjaka iz Republike Hrvatske koji svojim znanjem u borbi protiv pandemije mogu značajno pomoći, posebno u području virologije, imunologije i cijepljenja. Nacionalni stožer svakako treba proširiti i stručnjacima za upravljanje kriznim situacijama te komunikacije i psihologije, a osobito u vrijeme kada se pripremamo za cijepljenje velikog dijela populacije u RH.

  • Savjetujem da što prije započnete s aktivnom kampanjom točnog informiranja građana o cijepljenju protiv COVID19

Neophodno je započeti s informiranjem građana o vrijednostima cjepiva  i redoslijedu  cijepljenja, kao i o raznim vrstama cjepiva koje će Hrvatska ponuditi svojim građanima. Veliki dio građana opravdano postavlja ta pitanja, ali je primoran na njih tražiti odgovore na raznim internetskim stranicama, gdje mogu pronaći i gomilu netočnih i zastrašujućih podataka, bez ikakvog temelja u znanstvenim istinama. Vjerujem da ste svjesni činjenice da je cijepljenje najbolji način borbe protiv ove pandemije no valja znati i da je informiranje i obrazovanje šire populacije nezaobilazni preduvjet uspjeha u toj borbi.   

  • Postoji li direktni sukob interesa i materijalne dobiti bilo kojeg od članova Znanstvenom savjeta Vlade RH?

Ovim sam Vam se pitanjem obratio u više navrata i detaljno objasnio razlog moje obraćanja tj. sumnje, no izostala je bilo kakva reakcija ili odgovor s Vaše strane. Stoga Vas još jednom molim odgovor na ta pitanja kako bi se potvrdile ili pak uklone sve sumnje i moguće krive interpretacije, te u oba slučaja, pridonijelo  vraćanju povjerenje građana u Vaš rad kao i rad Znanstvenog savjeta.

>>>Đikić u otvorenom pismu pita Plenkovića tko dopušta sukob interesa, ‘korona profiterstvo’

Uvjeren sam da mora postojati etički kodeks koji regulira probleme sukoba interesa a istodobno, zabilježene su i javno objavljene izjave članova Znanstvenog savjeta o područjima njihova djelovanja u kojima evidentno postoji sukob interesa glede njihovog savjetovanja Vlade RH.

  • Molim Vas da regulirate cijene brzih antigenskih testiranja na COVID19 u RH

Iz posve jasnih, primarno ekonomskih razloga, odgovorno djelovanje Vlade RH uključuje točno definiranje cijene antigenskih testiranja u RH za HZJZ ali i za sve privatnike. Tijekom ovakve teške krize u RH, moralno je neprihvatljivo da pojedini privatnici mogu zaraditi astronomske iznose na testiranju onih koji su u potrebi testiranja, samo radi toga jer je država propustila regulirati iznos njegove maksimalne cijene.

>>>Đikić zamolio ‘korona profitera’ Primorca da građanima vrati 246 kuna za antigenske testove

Prema mojem izračunu, samo na brzim antigenskim testovima pojedinci mogu zaraditi preko milijun eura unutar mjesec dana, testiraju li cca 30.000 građana. Stoga Vas molim i apeliram da poduzmete sve što je potrebno da se ta praksa prekine i da oni koji su se možda obogatili na ovakav način, vrate novac građanima koji su za brze antigenske testove bili primorani platiti iznos veći od onoga koji je definiran od strane HZJZ a to je 104 kune.

  • Točna i transparentna komunikacija je neophodna u velikim krizama

Na konferenciji za novinstvo održanoj jučer, izrekli ste nekoliko tvrdnji koje zaobilaze istinu ili pak istini ne odgovaraju. Umjesto davanja odgovora na direktna pitanja novinara o stanju i brojevima u RH, posve neprikladno, novinare ste uputili da pogledaju situaciju u Njemačkoj koja sada najgore stoji u borbi protiv COVID19 pandemije, što nije točno po niti jednom kriteriju (broj novo zaraženih ili broj umrlih na milion stanovnika kao i postotak cijepljenja u EU ili u usporedbi s RH). Siguran sam da će kancelarka Merkel za svoj rad biti ocjenjivana od svojih građana, kao što će to biti i svaki drugi premijer/ka, bilo formalno ili implicitno. No, posve je neprimjereno takvo netočno informiranje građana RH o stanju u Njemačkoj, ne samo stoga jer nas s tom zemljom povezuju brojne prijateljske, ekonomske i političke spone, nego ponajprije zato što je ono netočno.

Druga netočna informacija prezentirana jučer na konferenciji jest da je Hrvatska pobijedila virus u lipnju. Nadam se da ste barem danas, kad kontinuirano bilježimo između 3000-4000 zaraženih osoba dnevno (prikazanih u tjednom prosjeku), svjesni činjenice da Hrvatska nikada nije pobijedila virus. Brojni ozbiljni stručnjaci, na neutemeljene, promašene i pomalo groteskne izjave o pobjedi nad virusom, upozoravali su Vas i ranije. Oni su višekratno apelirali na to da je oprez tijekom ljeta neophodan i da je umanjivanje  opasnosti ovog virusa štetno, te da je potrebno pripremiti sustav na način da ga se opskrbi novim tehnologijama testiranja. Apelirali su i na to da je važno dobro pripremiti građane, ponajprije pravilnom komunikacijom, na novi val pandemije koja slijedi na jesen.

>>>Liječnici i znanstvenici odbacili netočne izjave, objavili preporuke za borbu protiv COVID-19

Poslužim li se Vašom terminologijom, o pobjedi nad virusom u prvom poluvremenu, reći ću da je u drugom poluvremenu utakmicu itekako moguće izgubiti. I to s teškim porazom! Ukazujem Vam na pristup kojim se Irska pripremila za ovu “utakmicu“, a zbog kojega je uspješno odigrala „drugo poluvrijeme“ protiv virusa na način da je značajno umanjila broj umrlih u usporedbi s proljećem. Priloženi su odgovarajući grafovi koji ukazuju na uspjeh Irske u studenom i prosincu.

>>>Ivan Đikić pozvao Božinovića da odustane od ugrožavanja života i zdravlja | COVID-19

A ovo su podaci za Hrvatsku: do lipnja bilježimo 108 umrlih, do početka studenog u RH je bilo nešto preko 500 umrlih, a od studenog do kraja prosinca imati ćemo preko 3000 umrlih (unutar dva mjeseca toliki porast!). Odgovor na pitanje jesmo li mogli smanjiti broj umrlih da smo pokrenuli ozbiljne mjere početkom studenog, a koje Vam je savjetovala i većina članova Znanstvenog savjeta, prepustit ću Vama. No, vjerujem da će taj odgovor zanimati i građane RH.

Iskreno se nadam da ćete uzeti u razmatranje neke od ovih savjeta i preporuka te da ćete ih protumačiti kao moj doprinos našem zajedničkom interesu a to je zaštita zdravlja građana kao i ekonomije i gospodarstva RH.

Ivan Đikić


Prilog: Usporedni podaci o broju zaraženih, broju umrlih i postotku testiranja Irske i Hrvatske. Tablice pokazuju da je Irska u proljeće bila neuspješna u kontroli pandemije (značajno viši broj umrlih nego u Hrvatskoj), ali je adekvatnim i pravodobnim mjerama početkom studenog, uspjela značajno smanjiti broj zaraženih i umrlih u usporedbi s brojevima u proljeće.

Hrvatska je u proljeće imala oko 15% postotak testiranja, pravilne mjere i uspjela je kontrolirati širenje virusa i jako umanjiti broj umrlih (108 ukupno). Hrvatske nije uvela pravilne mjere na vrijeme i naši brojevi u jesen su uistinu zabrinjavajući i za postotak testiranja oko 35% , kao i broj zaraženih i broj umrlih (ukupno oko 3000).

Broj zaraženih:
Broj umrlih:
Postotak pozitivnih u testiranju: