Biznis i ekonomijaPreporučeno

Vlada RH daleko najgora i najnesposobnija u čuvanju dohotka | Eurostat

Eurostat je objavio prve procjene “pandemijskog gubitka dohotka” u članicama Europske unije prema kojima je medijan u padu primanja za sve zaposlene u Uniji -5,2% u poredbi s 2019. godinom.

“Učinak krize vrlo je nejednako rasprostranjen među državama članicama, a posebno je snažan za najosjetljivije podskupine radno sposobnog stanovništva, (pa su oni) s niskim nadnicama iskusili 3 do 6 puta veće gubitke od onih s visokim nadnicama u polovici država članica EU-a,” navodi se u izvještaju.

Kako možete vidjeti u priloženim grafikama Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem daleko je najneuspješnija u zaštiti najranjivijih radnika i čuvanju dohotka, pa tako i potrošnje, u svim dohodovnim kategorijama i to prije i tijekom pandemije.

Hrvatska je također najlošija u primjeni kriznih mjera, a osobito u onima čija je svrha nadoknaditi izgubljeni dohodak i očuvati kupovnu moć stanovništva o kojoj će u najvećoj mjeri ovisiti oporavak.

Malotko od pažljivijih promatrača će podatke pronaći iznenađujućima. Javna je tajna da je HAMAG-BICRO europski novac namijenjen obrtnicima, malim i srednjim poduzećima (SMEs) zdilao netransparentno i u samo mjesec dana i to tvrtkama kakve su Carmen ugostiteljstvo d.o.o., Romos-commerce d.o.o., Balkan lov d.o.o., Crno-bijeli krug d.o.o. i druge.

Novac za očuvanje radnih mjesta su dobili i takvi titani kakav je Valamar, čiji je “ratni kofer” mogao podnijeti ne jednu nego nekoliko godina pandemije.

Spomenimo i propust Vlade da osigura novac za samozapošljavanje, zbog čega je HZZ prisiljen odbacivati tisuće zahtjeva.

Epidemiološki ili fiskalno, naša je Vlada najgora u Uniji, a ovakvi će nas propusti i nesposobnost s proljećem, ako ne i prije, koštati socijalnog mira.Related Posts