Politika

Dokumenti Pentagona bilježe srpsko naoružavanje Ukrajine

Srbija, jedina zemlja u Europi koja je odbila sankcionirati Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu, istovremeno je pristala na slanje “smrtonosne pomoći” Kijevu, sugeriraju tajni i osjetljivi obavještajni spisi koji su u ožujku objavljeni na internetu.

>>>U prvoj godini rata u Ukrajini ubijeno ili ranjeno 354.000 vojnika | DIA

Dokument datiran 2. ožujka s pečatom ureda Združenog stožera američke vojske i naslovljen “Europa|odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine” donosi “procjenu pozicija” 38 europskih vlada o ukrajinskim zahtjevima za pružanju vojne pomoći.

Tabela bilježi da je Srbija odbila pružiti obuku ukrajinskim snagama, ali se obvezala poslati, ili je već isporučila smrtonosnu pomoć.

>>>Procurile su informacije o američkom posredovanju, planiranju ukrajinske protuofenzive

Dokument, označen kao tajni i zabranjen za distribuciju izvan američkih ogranaka vlasti (NONFORN), također navodi da Beograd ima političku volju i sposobnosti za vojnu opskrbu Ukrajine u budućnosti.

“Srbija nije, niti će prodavati oružje ukrajinskoj ili ruskoj strani, niti zemljama koje okružuju sukob,” rekao je u reakciji na objavu srpski ministra obrane Miloš Vučević ne isključujući pritom scenarij u kojem se oružje i streljivo proizvedeno u Srbiji “magično” pojavljuje na bojišnici iako “to nema apsolutno nikakve veze sa Srbijom.”

>>>Ukrajina od Britanaca dobiva streljivo zasićeno osiromašenim uranijem | lordovi

“Ovo je pitanje za zemlje koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne obveze i poslovne prakse,” rekao je. “Netko Srbiju očigledno želi uvući u sukob, ali mi svesrdno održavamo svoje politike.”

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

Comments are closed.