Biznis i ekonomija

Dosjei Monsanta o novinarima i zakonodavcima podobnim za utjecaj ‘u svim članicama EU-a’: Bayer

Bayer je u ponedjeljak potvrdio postojanje dosjea s imenima utjecajnih znanstvenika, novinara i zakonodavaca u Francuskoj i priznao da slične liste postoje za zemlje širom Europe.

Francuski tužitelji su u petak otvorili istragu nakon što je francuski list Le Monde uložio pritužbu u kojoj navodi da je Monsanto, danas u vlasništvu Bayera, formirao dosjee o 200 istaknutih osoba u nadi da će utjecati na njihovo gledište o sigurnosti pesticida i herbicida.

>>>Bayer izgubio spor u Kaliforniji, bračnom paru oboljelom od raka odšteta od dvije milijarde dolara

Bayer je u subotu rekao kako nema saznanja o dokumentima iz tužbe da bi u nedjelju priznao njihovo postojanje uz ocjenu da ono samo po sebi ne podrazumijeva protuzakonite radnje. Kompanija je nakon internog otkrića dosjea odmah unajmila eksternu odvjetničku tvrtku i zatražila neovisnu istragu.

“Ja sa sigurnošću mogu reći da to utječe na druge europske zemlje (…) ja pretpostavljam da bi sve članice EU-a potencijalno mogle biti pod utjecajem,” izjavio je u ponedjeljak novinarima Matthias Berninger, rukovoditelj službe za odnose s javnošću Bayera.

Berninger nije ponudio ocjenu o zakonitosti dosjea ili potencijalnim nezakonitim aktivnostima u njihovom formiranju, ali je rekao da Monsanto “nije igrao pošteno u prikupljanju i korištenju privatnih podataka”.

“Postoje slučajevi u kojima, kako bi to rekli nogometnim žargonom, nije igrano na loptu, već na noge muškaraca ili žena,” dodao je slikovito u naknadnoj telekonferenciji. “Kad skupljate javno nedostupne podatke o pojedincima očito ste prekoračili Rubikon,” rekao je prema citatu Reutersa.

Bayer je ponovio ispriku iznesenu tijekom vikenda.

“Ja sa sigurnošću mogu reći da to utječe na druge europske zemlje (…) ja pretpostavljam da bi sve članice EU-a potencijalno mogle biti pod utjecajem,”

Matthias Berninger
Kontekst

Novinari Le Monda, Stéphane Horel i Stéphane Foucart, prošle su godine dobili Europsku nagradu za istraživačko novinarstvo za izvještaj “Monsanto papers” iz 2016. koji je, među ostalim, otkrio silinu utjecaja kompanije na znanstvenike i zakonodavce.

Porota je oštećenom Dewaynu Johnsonu, koji je postupak pokrenuo tvrdnjom da je upotreba monsantova proizvoda s aktivnim sastojkom glifosatom uzročnik njegova raka, dodijelila zadovoljštinu od 250 milijuna dolara, kasnije sporazumno umanjenu na 39 milijuna.

Dokumenti prikupljeni kroz novinarske i druge istrage na sudu su prvi put predočeni u kolovozu prošle godine kad je porota dobila uvid u utjecaj kompanije na navodno neovisne znanstvenike zadužene za peer review (recenziju znanstvenog rada) istraživanja o kancerogenosti monsantovih proizvoda.

Prema sadržaju presude, Monsanto je kažnjen zbog propusta da otkrije i naznači opasnost svojih proizvoda.

Javno je poznat najmanje jedan u slučaj u kojem je kompanija, poput nevidljiva duha, sama određivala što će pisati u studijama o kancerogenosti u praksi znanoj kao “ghostwriting“.

Bayer je u Americi suočen s više od 13 tisuća tužbi, brojni analitičari unutar i izvan Njemačke danas drže da je kompanija krivo procijenila naslijeđene odgovornosti prilikom prošlogodišnje akvizicije Monsanta za koji je platila 63 milijarde dolara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima