Biznis i ekonomijaPreporučeno

Dronovi udarili u ‘srce tržišta naftom’, nokautirali polovicu saudijske proizvodnje

Jemenski pobunjenici Huti u subotu su napali dvije tvornice u srcu naftne industrije Saudijske Arabije i učinkovito prepolovili proizvodnju u kraljevini. Prema izjavi Aramcoa, naftne kompanije pod državnom upravom, output je smanjen za 5.7 milijuna barela dnevno, što je više od 5% globalne proizvodnje.

Ranojutarnji udar je stigao nakon prijašnjih napada regionalnih dionika u iranskoj sferi utjecaja na saudijske interese u Zaljevu i dosad je najozbiljniji.

>>>Napadi dronovima na postrojenja Aramcoa podigli cijenu nafte

Reuters navodi da su dronovi privremeno onesposobili većinu saudijskog nacionalnog kapaciteta proizvodnje nafte. Kraljevina u normalnim uvjetima isporučuje više od 7 milijuna barela dnevno kupcima širom svijeta.

Iako su Huti, šijitska sekta iz planinskih predjela u pograničnom području Jemena i Saudijske Arabije, odmah preuzeli odgovornost za udare i obećali nove, američki državni tajnik Mike Pompeo za napade optužuje Iran.

“Nema dokaza da su napadi stigli iz Jemena,” napisao je Pompeo na Twitteru. “Uz sve pozive na smirivanje napetosti, Iran je sada lansirao napad bez presedana na energetsku opskrbu svijeta.”

Saudijska Arabija, lider sunitske koalicije koja je u 2015. godine intervenirala u Jemenu protiv Hutija, za posljednje napade krivi šijitski Iran i Teheran optužuje da naoružava militantnu skupinu. Huti i Teheran odbacuju optužbe.

“Srce tržišta naftom”

“Abqaiq je možda ključno postrojenje za svjetsku opskrbu naftom,” izjavio je o meti napada Jason Bordoff, član američkog Nacionalnog vijeća za sigurnost u administraciji Baracka Obame. “Sad je značajno povećan rizik od od regionalne oko-za-oko eskalacije koja će dodatno povećati cijene nafte.”

>>>Europski ministri podsjećaju na ‘false flag, fejk obavještavanje’: Omanski zaljev

Abqaiq je smješten 60 kilometara jugozapadno od sjedišta Aramcoa u Dhahranu. Rafinerija prerađuje naftu iz najvećeg konvencionalnog naftnog polja na svijetu, “superdivovskog Ghawara”. Postrojenja također služe za opskrbu najvećeg izvoznog offshore terminala Ras Tanura i pumpanje nafte prema zapadu i izvoznim terminalima na Crvenom moru.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, u subotu je rekao da će Aramco više informacija imati unutar 48 sati, različite agencije navode da su požari uzrokovani napadima ugašeni do večernjih sati.

Aramco je u postupku planiranja Inicijalne javne ponude (IPO) koja će biti najveća ikad, piše Reuters.