PreporučenoTech

Električni Air Lucid Motorsa s jednim punjenjem prevalio ‘nezamislivih’ 830 kilometara

Foto: Lucid Motors

Startup električnih vozila Lucid Motors priprema tržište za premijeru svoje rasne i luksuzne limuzine “Air”. Osobitu pažnju pritom izaziva reportaža renomiranog automobilskog magazina Motor Trend prema kojoj je prvi komercijalni model, Air Dream Edition, s jednim punjenjem prevalio 716 kilometara od Los Angelesa do Zaljevskog područja San Francisca.

Automobil je po dolasku na cilj imao energije za još pedesetak kilometara.

U testu je sudjelovao i izvršni direktor Lucida Peter Rawlison koji je s istovjetnim automobilom nakon dolaska na odredište imao energije za još 115 kilometara vožnje što ugrubo odgovara tvrdnjama njegove kompanije da je doseg Aira s jednim punjenjem do nedavno nezamislivih 830 kilometara.

Najvažniji faktor

Rezultati su zanimljivi jer se Lucid pozicionira kao glavni rival Tesle čiji su automobili domet od oko 650 kilometara postigli tek lani. Štoviše, reportaža sugerira da je domet Aira najmanje 160 kilometara veći od vodećeg Teslinog Modela S.

Business Insider piše da je domet po punjenju najvažniji faktor za kupce električnih vozila koji žele mirno i udobno putovati iako je infrastruktura još naveliko manjkava u velikom dijelu svijeta. Analitičari drže da je značajna nadmoć Lucida u “igri dosega” dobra naznaka za budućnost kompanije unatoč činjenici da je riječ o automobilima iz skupog, premium segmenta.

>>>Proizvođač premium električnih automobila Lucid snažno debitirao na burzi

Lucid je najavio da će do kraja godine tržištu ponuditi Air Dream Edition Range model s kakvim su se na put otisnuli Motor Trend i Rawlinson i Dream Edition Performance izvedbu čiji je doseg nešto manji uslijed impozantnih 1,111 konjskih snaga koje limuzinu od 0 do 96.6 kilometara na sat katapultiraju u 2.5 sekundi. Range inačica ima “samo” 933 konjskih snaga.

Kompanija je početnu cijenu za obje varijante odredila na 1.077.000 kuna (169,000 dolara).

Pratite nas na Google vijestima