Politika

Šuica održala predavanje o demografiji

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica ocijenila je u srijedu u Rijeci da je sloboda kretanja i mogućnost slobodnog ulaska građana u druge zemlje EU-a veliko postignuće Hrvatske.

Šuica je održala uvodno predavanje programa povodom obilježavanja Dana Europe, kojega je, kao dio YUFE Akademije, organiziralo Sveučilište u Rijeci. Navela je da je ova mogućnost izazvala fenomen odlaska dijela građana iz Hrvatske. No, istaknula je, to se dogodilo u svim novijim članicama EU-a, posebnom onima na istoku Europe. Ljudi moraju imati pravo odabira hoće li ostati u zemlji ili otići iz nje, naglasila je.

Dubravka Šuica je, želeći približiti publici svoje resore demografije i demokracije, navela da ih povezuje usmjerenost na narod. Ocijenila je da je danas demokracija u Europi napadnuta i da je se ne smije uzimati zdravo za gotovo, nego se treba štititi i braniti. Demografija je nadležnost zemalja članica, ali se demografijom na razini EU-a bavimo mnogo šire i pokušavamo građanima omogućiti da bolje i ugodnije žive u svim dijelovima EU-a, rekla je Šuica. EU je dužna smanjivati razlike između razvijenijih i manje razvijenih zemalja, kao i između različitih regija unutar jedne zemlje, istaknula je.

Depopulacija

Jedan od većih izazova EU-a je depopulacija, smanjenje stope nataliteta i odlazak stanovnika iz ruralnih područja u gradove. Težimo omogućiti da se jednako kvalitetno živi na selu i u gradu, a u sklopu tih nastojanja je cilj da se dovede širokopojasni internet u sve krajeve do 2030. godine. To bi omogućilo razvijanje niza poslova u istoj mjeri u selima, kao i u urbanim sredinama, rekla je.

Šuica je, ilustrirajući ove izazove, istaknula da 80 posto površine EU-a otpada na sela i ruralna područja, a na tom prostoru živi samo trećina stanovništva Unije. Tu postoji ogroman potencijal za naseljavanje, rekla je. Ograničavajuća okolnost je i da čak trećinu europskih kućanstava čini samo jedan član, same starije ili mlade osobe. Europa postaje kontinent dugovječnosti, jer se u posljednjih 50 godina životni vijek produljio za 10 godina. To govori o kvaliteti života i zdravstvenih usluga, ali s druge strane otvara pitanja poput utjecaja na državni proračun ili kako plaćati skrb za starije osobe, zaključila je Šuica.

Prije njenog predavanja okupljene je pozdravila prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci Senka Maćešić. Europsku usmjerenost Sveučilišta naznačuje i članstvo u YUFE (Young Universities for the Future of Europe) mreži 10 mladih, istraživački usmjerenih sveučilišta, rekla je. Prije predavanja Šuica je obišla Dječju kuću u sklopu riječkog Art-kvarta Benčić, čija je gradnja sufinancirana europskim novcem.


Povezane vijesti

Comment here