Tech

Komisija propituje moderiranje na X-u

Europska komisija u srijedu je od društvene mreže X zatražila informacije o smanjenju resursa za moderiranja sadržaja koji se objavljuje na toj mreži.

Zahtjev je upućen sukladno odredbama Akta o digitalnim uslugama.

“Zahtjevom se želi dobiti više pojedinosti o aktivnostima i resursima X-a za moderiranje sadržaja, o procjeni rizika koju je proveo X u vezi s implementacijom generativnih alata umjetne inteligencije u EU-u kao i o drugim područjima obuhvaćenim postupcima koji su u tijeku”, navodi Komisija.

Komisija se poziva na izvješće koje je pokazalo da je X, bivši Twitter, smanjio svoju ekipu moderatora sadržaja za gotovo 20 posto u razdoblju od listopada 2023. godine te da je smanjio broj jezika koje pokriva s 11 na 7.

X treba odgovoriti na upit o informacijama o resursima za moderiranje sadržaja i o generativnim alatima umjetne inteligencije do 17. svibnja, a za preostala pitanja rok je do 27. svibnja.

Prema odredbama Akta o digitalnim uslugama, Komisija može izreći novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće podatke u odgovoru na zahtjev za informacijama. U slučaju izostanka odgovora, Komisija može nametnuti plaćanje periodičnih kazni.

Crowdsourcing

X je pod upravom Elona Muska usvojio “crowdsourcing” provjeru činjenica u kojoj korisnici te mreže sudjeluju u moderiranju i provjeri sadržaja.

Sustav je izrazito širok i učinkovit a mogućnost moderiranja i sudjelovanja ima svaki korisnik.

Ako određen broj korisnika utvrdi, odnosno potvrdi prijepor, činjeničnu netočnost ili druge nedostatke u sadržaju, X ispod relevantne objave nudi prigodnu obavijest i prošireni kontekst.

Grabancijaš/HinaPovezane vijesti

Comment here