PreporučenoTech

Google najavio ‘prebunking’ kampanju | Europski izbori 2024.

Google ususret izborima za Europski parlament priprema kampanju protiv dezinformacija u pet članica Europske unije, doznao je Reuters od izvora iz kompanije.

Građani EU-a u lipnju izlaze na izbore koji bi se mogli pokazati poraznima za zastupnike predane sve nepopularnijim zelenim politikama, posredničkom ratu u Ukrajini i drugim nadnacionalnim porivima s neposrednim utjecajem na boljitak.

Komisija je u takvom okolišu zavjetovala beskompromisnu borbu protiv dezinformacija temeljenu na recentno usvojenom Aktu o digitalnim uslugama (DSA) čiji je cilj, među ostalim, cenzura neželjenog sadržaja.

U naznakama primjene Francuska, Poljska i Njemačka u ponedjeljak su optužile Rusiju za uspostavu razgranate intrigante mreže online portala koji šire ruska gledišta o “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini i nude alternativna tumačenja o sukobu (Guardian).

“‘Te stranice emitiraju sadržaj sa sličnim prokremaljskim narativima, posebice o navodnom legitimitetu ‘specijalne vojne operacije’, ocrnjujući Ukrajinu i njezine čelnike ili kritizirajući ‘kolektivni Zapad,'” napisali su o mreži iz francuske vojno-obavještajne agencije za kibernetičku sigurnost Viginum.

Ukoliko je navedeno prekršaj, u prekršaju su svi zapadnjački mediji koji su prenijeli intervju američkog pundita Tuckera Carlsona s Vladimirom Putinom.

Moderiranje, arbitraža – cenzura

Akt o digitalnim uslugama od velikih online platformi poput Googlea, Amazona, Facebooka.., traži da pomnije moderiraju i arbitriraju nezakoniti sadržaj ili sadržaj koji prijeti javnoj sigurnosti.

Neposredno je nejasno kako bi provođenje smjernica moglo izgledati u praksi, no poriv prema cenzuri i jednostranoj propagandi više je nego očit u izjavama relevantnih dužnosnika, uključujući potpredsjednicu Europske komisije Věru Jourovu koja je lani u travnju rekla da “sloboda govora u EU nije neograničena” ili povjerenika Europske komisije za unutarnje tržište Thierryja Bretona koji je sugerirao da bi se DSA mogao koristiti autoritarno, za kontrolu informacija, cenzuru ili “blackout” društvenih mreža tijekom građanskih prosvjeda.

Okosnice

Google je za Reuters rekao da će kampanju utemeljiti na dosadašnjim iskustvima u preventivnom raskrinkavanju dezinformacija (engl. prebunking) koje je osmislila Beth Goldberg, liderica istraživanja i razvoja u Alphabetovom startup inkubatoru Jigsaw čiji je fokus istraživanje društvenih izazova u izranjanju.

U sukusu, cilj “prebunkinga” je građane osvijestiti o tehnikama za prepoznavanje pouzdanih izvora i provjeru činjenica.

Beth Goldberg – voditeljica istraživanja i razvoja – Jigsaw; Foto: Google News Initiative/YouTube

Jigsaw je modalitete preventivnog raskrinkavanja dezinformacija razvio u partnerstvu s istraživačima Sveučilišta u Cambridgeu i Bristolu.

Google će korisnicima na YouTubeu prikazivati edukativne “prebunking” videozapise i potom im ponuditi kratki upitnik kako bi procijenio što su naučili o dezinformacijama i manipulacijama.

“Proveli smo toliko vremena vodeći ove stvarno polarizirane rasprave. Naša demokracija je u pitanju, a temperatura postaje sve viša i viša,” rekla je Goldberg.

“Prebunking je jedina tehnika, barem koju sam ja vidjela, koja jednako učinkovito funkcionira u cijelom političkom spektru,” dodala je.

Oglasi Jigsawa bit će prevedeni na sva 24 službena jezika EU-a, najavili su iz Googlea.

Kampanja će potrajati najmanje mjesec dana, nakon čega će se procijeniti potreba za njezinim produljenjem ili dorađivanjem.

Očekuje se da će rezultati ‘prebunkinga’, uključujući odgovore na anketu i broj ljudi koje je dosegla, biti objavljeni u ljeto 2024.godine.

Put u pakao i dobre namjere

Beth Goldberg je tijekom pandemije bolesti COVID-19 sudjelovala u izradi niza “znanstvenih radova” čiji su autori pod nazivnikom “prebunkinga” i “debunkinga” omalovažavali, pobijali ili ignorirali uznemirujuće spoznaje i neovisna istraživanja o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva. Njihov se rad, unatoč potencijalno dobrim namjerama, u retrospektivi pokazao kao apsurdno pristrana, porazna i, u konačnici, opasna dezinformacijska kampanja.


Povezane vijesti