PolitikaPreporučeno

DP preuzima ministarstva demografije i poljoprivrede, dio gospodarstva | + reakcije

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u srijedu je izvijestio o završetku pregovora s Hrvatskom demokratskom  zajednicom (HDZ) i postizanju dogovora o parlamentarnoj većini u kojoj će sudjelovati i “dio manjina”.

“Pregovarački timovi HDZ-a i DP-a su postigli dogovor o parlamentarnoj većini, i sastavljanju izvršne vlasti odnosno buduće Vlade. Sporazum je baziran na dogovoru Domovinskog pokreta, HDZ-a, dijela pripadnika manjina, odnosno zastupnika manjina i partnera,” rekao je.

“Što se tiče resora, govorimo kad je u pitanju Domovinski pokret o tri ključna resora koja smo komunicirali u vremenima i prije samih izbora. Pod broj jedan ministarstvo demografije. S obzirom na program DP-a jasno smo stavljali do znanja da demografski slom koji doživljavamo u Hrvatskoj doživljavamo kao problem broj jedan i drago nam je što smo postigli dogovor za ovaj resor,” dodao je.

Penava je naveo da će njegova stranka preuzeti i brigu o poljoprivredi koja je povezana s demografijom uz zavjete da će se djelovanje njegovih ministara i stranke moći pratiti “kroz vrlo jasne brojke, vrlo jasnu dinamiku povećanja (poljoprivredne) proizvodnje i ispunjavanja zacrtanih ciljeva”.

“Dakle, samodostatnost u proizvodnji hrane, povezanost za demografiju i naseljavanje ruralnih prostora, kojih nema bez dobre kvalitetne razvijene poljoprivredne proizvodnje. Apsolutno, jedan velik problem, težak problem, problem koji se rješava u Hrvatskoj dulje od 30 godina i nije riješen kvalitetno. Spremni smo se uhvatiti u koštac s tim izazovom.”

Domovinski pokret prema dogovoru preuzima i “suštinski” dio ministarstva gospodarstva. Iz inicijalne izjave je nejasno hoće li upravljanje resorom s velikim priljevom novca iz europskih fonodva biti isključivo.

“Treći resor koji smo kroz pregovaračke timove uspjeli dogovoriti, oko čega smo se dogovorili, ministarstvo je gospodarstva, u svom suštinskom dijelu gospodarstva, poduzetništva, energetike, proizvodnje ,industrije i svega drugoga što je sama suština. Dakle, bez ovog dijela koji se tiče ekologije, odnosno zelenih politika,” rekao je Penava.

Naveo je da dogovor uključuje i “određenu mjeru učešća i kvota” u drugim strukturama vlasti, ali da detalji nisu razrađeni jer zahtijevaju više vremena.

Penava je podcrtao da sporazum Domovinskom pokretu osigurava dva potpredsjednika Vlade.

“Državne tajnike još nismo detektirali, ali sukladno dogovorenim kvotama koje su 20%, govorimo tu o nekakvih desetak tajnika,” rekao je.

“Mi imamo problem sa SDSS-om, ali to je isključivalo bilo kakav problem sa srpskom manjinom. Mi smo apsolutno za to da se svaka manjina osjeća ugodno. S druge strane, jasno smo komunicirali razloge zašto smo protiv SDSS-a. Njihove i naše politike su nespojive,” podsjetio je.

“Ostaje točka na kojoj ćemo inzistirati, a to je pitanje financiranje tiskovina poput Novosti koje za proračunski novac hrvatskih građana napadaju temelje Republike Hrvatske, a sve pod krinkom tiskovine koja bi trebala promovirati vrijednosti nacionalnih manjina. Gospodo draga, tu se ne slažemo i neće biti politika nerazumljivih širem krugu ljudi. Apsolutno uvažavamo sve političke opcije, spremni smo s njima razgovarati, ali pratimo svoje politike i na njima ćemo inzistirati,” deklarirao je Penava prema priopćenju stranke.

Reakcije na X-u

U nastavku pročitajte i nekolicinu inicijalnih reakcija korisnika društvenog mikrobloga X.


Povezane vijesti

Comment here