PreporučenoTech

Elon Musk zatražio dozvolu za povezivanje ljudskog mozga i računala

Kompanija Elona Muska NeuraLink koja razvija sučelje za direktno povezivanje ljudskog mozga i umjetne inteligencije od američkih je regulatora zatražila dozvolu za provođenje testova na ljudima. Musk je rekao da je sustav majmunima omogućio kontrolu računala umom.

Razvijeni uređaj se sastoji od nano-sonde koja sadrži više od 3000 elektroda pričvršćenih na fleksibilne niti – tanje od ljudske kose – koje mogu pratiti aktivnost 1000 neurona.

NeuraLink je fokusiran na pomoć pacijentima s teškim neurološkim stanjima, ali bi prema viziji čovječanstvu trebao donijeti budućnost s “nadljudskim kognitivnim sposobnostima”.

NeuraLink kao prednost sustava navodi mogućnost njegove ciljane kirurške implementacije. Tvrtka sonde želi koristiti za snimanje i prikupljanje podataka, odnosno strojno učenje. Implantati bi tada mogli sami prepoznati koja je vrsta stimulacije pacijentu nužna, navodi BBC.

Kompanija nije ponudila posebne detalje o tehnologiji koja omogućuje prevođenje moždanih aktivnosti i stimulaciju moždanih stanica. “Nije da ćemo odjednom imati tu nevjerojatnu neuralnu čipku koja će prerasti ljudski mozak,” rekao je Musk. “Za to će trebati dugo vremena”.

On je dodao da će, za one koji to žele, sustav u konačnici omogućiti “simbiozu s umjetnom inteligencijom”. “Povezivanje mozga sa sučeljem bi stvorilo novi sloj ‘superinteligencije’ u ljudskom umu, nešto što ljudi već imaju kroz svoje telefone.”

NeuraLink je paralelno sa zahtjevom za početak pokusa na ljudima objavio znanstveni rad, no on nije prošao adekvatnu znanstvenu provjeru.

Krittika D’Silva, istraživač umjetne inteligenciju u Frontier Development Lab, koji je svjedočio predstavljanju tehnologije kaže da je ona “uzbudljiva jer je značajno manje invazivna nego prijašnji radovi na području.”

>>>VIDEO: briljantna nova tehnologija signale iz mozga pretvara u govor

“Planovi koje oni opisuju će trebati duge godine rada da bi se odgovorilo na tehničke i etičke izazove, ali bi tehnologija mogla biti veliki korak naprijed u nastojanju da se ublaže pojedina teška medicinska stanja poput epilepsije ili Parkinsonove bolesti.”