Biznis i ekonomijaPreporučeno

EP pozvao na zabranu neplaćenog stažiranja: ‘Iskustvo ne plaća stanarinu!

Nezaposlenost je problem je s kojim se suočava velik broj mladih u Europi, a zastupnici Europskog parlamenta složili su se da je jedno od rješenja zabrana neplaćenog stažiranja.

Eurozastupnici su u raspravi “Jedna mladež, jedna Europa” na ovotjednoj plenarnoj sjednici kao pitanje od posebne važnosti za budućnost mladih istaknuli neplaćeno stažiranje.

Po istraživanju Eurostata provedenom u prosincu 2021. broj nezaposlenih među mladima je 14,9 posto. Situaciju dodatno otežava što mladi tijekom neplaćenog stažiranja uvelike ovise o pomoći svojih roditelja pa je onima čiji roditelji to ne mogu priuštiti ulazak na tržište rada još nedostižniji.

Neplaćeni

Zastupnica Diana Riba I Giner iz kluba zastupnika S&D smatra da je  nezaposlenost velik problem u čijoj srži leži manjak socijalne mobilnosti i dugo školovanje nakon kojeg slijedi neplaćeno stažiranje.

“Iskustvo ne plaća stanarinu!”, dodala je.

>>>Par da se zamisliš detalja o rumunjskoj ekonomiji | antidampinški karavan

Nezavisna zastupnica Chiara Gemma je istaknula kako “više od polovice mladih nije plaćeno za stažiranje, a to znači da polovica ljudi koji ulaze na tržište rada za svoj rad ne dobiva  plaću”.

“To je iskorištavanje i po tom pitanju moramo urediti odgovarajući zakonski okvir”, zatražila je Gemma.

Osnaživanje europske mladeži

Europski parlament je na ovotjednoj plenarnoj sjednici usvojio i Rezoluciju o osnaživanju europske mladeži koja se posebno fokusira na probleme društvenog oporavka i postpandemijskog zaposlenja.

>>>Utemeljen je sindikat prekarnih radnica i aktivista u civilnom društvu | SKUPA

Uz zaposlenje, zastupnici su istaknuli važnost problema mentalnog zdravlja. Zbog pandemije problemi mentalnog zdravlja su u porastu pa je po Unicefovom izvješću iz listopada suicid drugi uzrok smrti među mladima.

“65 posto mladih ima rizik od depresije, a samoubojstvo je drugi uzrok smrti  mladih. Ovim pitanjem trebamo se boriti kroz zdravstveni sustav, ali i sustav obrazovanja”, kazao je EPP-ov zastupnik Jaroslaw Duda.

Klimatski strahovi

Mnogi zastupnici složili su se kako je sada vrijeme da se posluša mlade i njihova mišljenja implementira u razvitak politika koje će im omogućiti bolju mogućnost.

Istraživanja Eurobarometra pokazuju da 90 posto mladih za budućnost smatra ključnim i rješavanje problema klimatskih promjena.

>>>Klimatski alarmizam rezultira anksioznim životima i lošim politikama: Bjorn Lomborg

“Više od 90 posto mladih želi da se bavimo klimatskim promjenama. Trebamo slušati što oni žele”, kazala je pučanka Michaela Šojdrova (EPP).

Promišljanja hrvatskih zastupnika

Hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić iskazao je nezadovoljstvo radom europskih institucija po pitanju rješavanja problema mladih.

“Europske institucije u prvih mjesec dana Europske godine mladih nisu odradile zapažene korake u području kreiranja i implementacije koje bi osigurale da ova godina ne bude puna obećanja i floskula koje će razočarati mlade.” izjavio je.

>>>Otrježnjavajući osvrt hrvatskih znanstvenica na nezaposlenost, prekarno tržište rada u RH

Rješenje problema mladeži hrvatski zastupnik Karlo Ressler iz redova EPP-a vidi u digitalnoj transformaciji koja pruža nove prilike u obrazovanju, ali i stvaranju novih radnih mjesta.

“Inovacije i kreativnost mladih moraju doći u prvi plan, a to se može postići uklanjanjem administrativnih prepreka i otvaranjem prostora mladima da samostalno i spremno oblikuju svoju budućnost.”, dodao je.

>>>EP usvojio minimalna prava za prekarijat u ‘gig ekonomiji’

Mnogi zastupnici iskoristili su ovu priliku da podsjete na  važnost digitalne platforme Konferencije o budućnosti Europe putem koje se građani mogu informirati i uključiti u rasprave o politikama Europske unije. Također, zastupnici kluba Renew Europe pozvali su  na stvaranje slične platforme koja će se baviti isključivo problemima mladih.

Pratite nas na Google vijestima