Politika

EPP prigrlio mađarsku Tiszu

Mađarska opozicijska stranka Tisza pridružit će se bloku Europske pučke stranke (EPP) desnog centra u Europskom parlamentu, rekao je u utorak čelnik te stranke Peter Magyar.

Nova stranka na mađarskoj političkoj sceni pojavila se kao prijetnja olovnom stisku premijera Viktora Orbana sa svojim obećanjima da će rješavati korupciju na državnoj razini i obnoviti sustav demokratskih nadzora i ravnoteža moći među institucijama koja su, prema riječima Magyara, narušena tijekom 14-godišnje Orbanove vladavine.

“Sretni smo što je grupacija EPP upravo glasala s 97 posto u korist našeg prijema”, rekao je Magyar na konferenciji za medije u Bruxellesu.

Njegova stranka desnog centra osvojila je sedam od ukupno 21 mađarskog mjesta u EU parlamentu na nedjeljnim paneuropskim izborima, više nego svi Orbanovi oponenti zajedno. Orbanov Fidesz i njegovi demokršćanski saveznici osvojili su 11 mjesta, pad s 13 otprije izbora.

EPP je i dalje najveća grupacija Europskog parlamenta. Fidesz je također bio dio EPP-a, no došlo je do razlaza 2021. godine zbog Orbanovog nepoštivanja demokratskih načela te se stranka otad nalazi van bilo kakvih većih grupacija.

Magyar je dao naslutiti da će umjesto ulaska u Europski parlament radije ostati u Mađarskoj kako bi se usredotočio na nastojanja da porazi Orbana na sljedećim nacionalnim izborima 2026. godine.


Povezane vijesti

Comment here