PolitikaPreporučeno

Orban: naša je pobjeda toliko velika da se vidi s Mjeseca | izbori u Mađarskoj

Viktor Orban proglašava pobjedu na izborima u Mađarskoj; Foto: Reuters/YouTube

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban i njegova stranka Fidesz u nedjelju su zabilježili četvrtu uzastopnu izbornu pobjedu nakon što su glasači odlučili nastaviti s konzervativnim smjerom i “ileberalnom” demokracijom.

>>>Orban upregnuo svu silu fiskalne politike – obećao povišice, olakšice | izbori u Mađarskoj

Ruska invazija na Ukrajinu koja je započela 24. veljače u posljednjim je tjednima poljuljala kampanju i sugerirala neizvjesnost, no rezultati pokazuju da su birači odlučili ignorirati desetogodišnje prijateljstvo i dobre poslovne odnose Orbana i ruskog predsjednika Vladimira Putina koje su isticali izazivači.

Pobjedi je kumovalo i već poslovično nepovjerenje Mađara prema diktatima i liberalnoj politici Europske komisije i Bruxellesa. Opozicija u kojoj se okupio šest stranka predvođenih nestranačkim kandidatom Péterom Márkijem-Zayem u kampanji je zaigrala na proeuropsku notu koja među mađarskim biračima koji su iskusili život iza Željezne zavjese i nadnacionalnu vlast povijesno ne prolazi.

>>>Iskren i poduzetan katolik Márki-Zay rastuća prijetnja ‘neliberalnoj demokraciji’ Viktora Orbana

Orban je ususret izborima odigrao neočekivani adut i protivnike optužio da će u nastojanju da se dodvore Europskoj uniji Mađarsku povesti u rat. Izazivači su optužbe odbacili, ali je završnica stigla prebrzo za protukampanju.

“Protiv svih izgleda”

Slavodobitan, 58-godišnji Orban u pobjedničkom je govoru rekao da je novi mandat “osvojen protiv svih izgleda.”

“Ostvarili smo pobjedu toliko veliku da se vidi čak i s Mjeseca,” rekao je. “Obranili smo suverenitet i slobodu Mađarske.”

>>>Orban skoknuo na kiosk kupiti ‘soroševske novine’ koje kritiziraju njegovu vlast | VIDEO

Preliminarni podaci objavljeni u ponedjeljak poslije ponoći nakon 98% prebrojanih glasova Orbanovom Fideszu daju naklonost 53.1% birača, dok je opozicijski savez kotirao na 35%.

Fidesz je također osvojio 88 od 106 jednočlanih izbornih jedinica.

Dvotrećinska većina

Projekcija Nacionalnog izbornog ureda Fideszu daje dvotrećinsku većinu i 135 mandata u parlamentu. Udružena opozicija osvaja 56 mandata.

U zakonodavno tijelo sa sedam mandata ulazi i krajnje desna stranka Naša domovina.

>>>Orban: prisila je uzaludna, suverena Mađarska ne želi LGBTQ aktiviste u svojim školama

Analitičari procjenjuju da bi pobjeda snažnija od očekivane Orbana mogla ohrabriti u primjeni politika koje kritičari karakteriziraju kao subverziju demokratskih standarda, slobode medija i prava manjina što se osobito odnosi na prava LGBT pojedinaca.

Marki-Zay (49) poraz je prihvatio uz ocjenu da je pobjeda Fidesza rezultat “ogromne propagandne mašine i medijske dominacije.”

>>>Neposlušna Mađarska suočena s odgodom isplate 7.2 milijarde bespovratnih eura | LGBT prava

“Ne želim skrivati svoje razočaranje, svoju tugu … Znali smo da ovo neće biti igra na ravnom terenu,” rekao je. “Mi priznajemo da je Fidesz dobio golemu većinu glasova, ali i nadalje sporimo jesu li ovi izbori bili slobodni i demokratski.”

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] Najava o početku primjene postupka protiv Mađarske dolazi samo dva dana nakon što su mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka Fidesz po četvrti put pobijedili na parlamentarnim izborima. […]

Comments are closed.