Biznis i ekonomijaPreporučeno

Erdoğanov ‘iracionalni eksperiment’ tali već epohalno rastopljenu liru

Vrijednost turske lire u utorak se urušila za 15% u drugom najstrmijem jednodnevnom padu u povijesti nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan zavjetovao da će nastaviti “ekonomski rat za neovisnost” unatoč strepnji građana i preklinjanju pojedinih dionika, političara i ekonomista, da izmjeni kurs.

>>>Turska lira najbezvrednija u povijesti

Vrijednost lire postojano kopni 11 dana zaredom. Moneta je ove godine izgubila 45% vrijednosti, uključujući gotovo 26-postotni pad od početka ovog tjedna.

Erdoğan već godinama narušava neovisnost turske središnje banke i diktira monetarnu politiku, uključujući visinu temeljne kamatne stope za financijski sustav i tiskanje, stvaranje velikih količina novca. U teoriji, negativne kamatne stope za financijski sustav smanjuju kamate za kreditiranje poduzetništva i stanovništva.

>>>Erdogan nokautirao još jednog guvernera središnje banke, liru

Jedan od bivših središnjih bankara, zamjenik guvernera Semih Tumen koji je s dužnosti odletio prošloga mjeseca, na posljednja je kretanja reagirao pozivom na neposredni povratak monetarnoj politici koja štiti vrijednost valute.

“Iracionalni eksperiment koji nema šanse za uspjeh mora se odmah napustiti i mi se moramo vratiti kvalitetnim politikama koje štite vrijednost turske lire i blagostanje turskih ljudi,” napisao je Tumen na Twitteru.

>>>ECB ubrzao štancanje novca u ožujku s lavovskim fokusom na Njemačku | PEPP

Turska središnja banka od rujna je produbila negativne kamate za financijski sustav, što znači da banke i sekundarni mediji za transmisiju monetarne politike središnjici vraćaju iznose manje od posuđenih.

>>>Središnje banke stvaraju 834 milijuna dolara na sat – 13.9 milijuna u minuti | BoA

Banka je tako nastavila s kvantitativnim popuštanjem iako rastući broj središnjih banka povlači uzde uslijed rastućih inflacijskih pritisaka.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters