Biznis i ekonomijaPreporučeno

ETUC najavio početak kraja lažnog samozapošljavanja u Uniji | zakon o ‘jahačima’

Foto: Uber Eats/YouTube

Španjolska je postala prva članica Europske unije koja je “over-the-top” kompanijama i platformama za dostavu hrane naredila da svoje “jahače” prepoznaju kao tradicionalne a ne atipične radnike, što znači da su oni automatski ostvarili socijalna i druga radnička prava, izvijestili su u petak iz Europske konfederacije sindikata (ETUC).

Zakon, u čijoj su izradi sudjelovali dionici ETUC-a u Španjolskoj, zahvaća sljedeće divove u dostavi hrane: Deliveroo, Glovo, Stuart, Amazon i UberEats.

>>>Uber Eats u Italiji: da nikad više nisi rekao da smo stvorili sustav za očajnike

Novi je okvir uspostavljen nakon što je sud u Barceloni presudio da je 748 dostavljača Deliverooa netočno deklarirano kao samozaposleno. Kompaniji je odrezana kazna u iznosu od 1.3 milijuna eura.

“Tvrtke koje posluju kao platforme lažnim su samozapošljavanjem ostvarile golemi profit, podrivajući radnike i poduzeća koji se pridržavaju pravila i javne službe. Španjolski ‘zakon o jahačima’ početak je kraja lažnog samozapošljavanja širom Europe. On postavlja standard za dolazeće EU akcije koje će platforme natjerati da radnike prepoznaju kao radnike,” rekao je konfederalni tajnik ETUC-a Ludovic Voet.

>>>Šest zahtjeva EFFAT-a s naglaskom na poruku ‘ljudi prije profita’

“Ova zdravorazumska pretpostavka trebala bi se primjenjivati ne samo na tvrtke za dostavu hrane već i na čitavu ekonomiju platformi. To je jedini način da se radnici zaštite od eksploatacijskih poslovnih modela. Mora se osigurati i snažno provođenje inspekcija kako bi se spriječilo da platforme pronađu nove modalitete za izbjegavanje svojih odgovornosti,” dodao je.

>>>ETUC prozvao Komisiju zbog prekarijata, zatražio da se zdrave javne investicije odvoje od deficita

ETUC u priopćenju ističe i potrebu da sindikati u Španjolskoj i drugdje dobiju uvid u način na koji algoritmi utječu na uvjete i ritam rada kako bi adekvatno mogli zastupati interese svojih članova.

Comments (1)

  1. […] >>>ETUC najavio početak kraja lažnog samozapošljavanja u Uniji | zakon o ‘jahačima’ […]

Comments are closed.