Biznis i ekonomijaPreporučeno

Amazon priznao da radnike prisiljava na uriniranje u boce

Amazon priznao da radnike prisiljava na uriniranje u boce

Amazon je u očekivanju rezultata glasanja svojih radnika o sindikalizaciji zateturao na brisani prostor i trpi žestoku kritiku političara, zaposlenih, društvenih mreža pa i komercijalnih medija.

Taj je drugi veličinom poslodavac u Americi ususret glasanju na čije se rezultate sada čeka već tjedan dana žestoko lobirao i obeshrabrivao nastojanja sindikata za “Malotrgovinu, trgovinu na veliko i robne kuće” (RWDSU) da formira prvu radničku organizaciju unutar “džungle” u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompanija je otišla tako daleko da je “regrutirala” botove koji su širili hvalospjeve o Amazonu lažno se predstavljajući kao zaposleni.

>>>Glasanje o formiranju sindikata unutar Amazona ‘prekretnica za američkog radnika’

Situacija na bojišnici osobito je zanimljiva na konciznom Twitteru gdje je zastupnik američkih Demokrata Mark Pocan prošloga tjedna u odgovoru na jednu od Amazonovih objava napisao “kako se možete zvati progresivnim mjestom kad razbijate sindikate a radnike tjerate da uriniraju u boce.”

“Ne vjerujete valjda u tu stvar s uriniranjem u boce. Kad bi to bila istina nitko za nas ne bi radio,” odgovorio je Amazon pa izazvao instant kritiku i crowdsourcing nebrojenih zabilježenih slučajeva u kojima su radnici kompanije uistinu bili prisiljeni na olakšavanje u boce jer im raspored i algoritamsko praćenje učinka nisu ostavili izbora. Oglasili su se bivši i sadašnji radnici, od kojih je najmanje jedna vozačica rekla da je zbog stanki radi nužde dobila otkaz.

Vice je objavio reportažu s fotografijama boca s urinom, dok je Intercept u istraživačkoj maniri pobio tvrdnje uprave i izvršnih ljudi Amazona kako nisu znali na što prisiljavaju radnike. “Dokumenti pokazuju da je Amazon svjestan da vozači na putu uriniraju u boce ili čak obavljaju veliku nuždu,” sažetak je izvješća.

>>>ETUC najavio početak kraja lažnog samozapošljavanja u Uniji | zakon o ‘jahačima’

Silina negativnih komentara i svjedočenja do vikenda je Amazon natjerala na povlačenje i priznavanje da je tweet bio netočan.

“Znamo da vozači mogu i imaju problema s pronalaženjem zahoda zbog prometa ili ponekad ruralnih ruta, a to je posebno bilo tijekom Covida kada su mnogi javni zahodi zatvoreni,” rekli su iz tvrtke uz napomenu da u bocu pišaju i konkurentni radnicii, bila riječ o Uber, Taxiju ili UPS-u (američkoj pošti).

>>>Poziv na štrajk u njemačkom Amazonu bez odaziva

Amazon se javno ispričao i zastupniku Pocanu, ali je on uz “uzdah” odbrusio: “Ovo nije o meni, ovo je o vašim radnicima – koje ne tretirate s dovoljno poštovanja i dostojanstva. Započnite s priznavanjem loših radnih uvjeta koje ste stvorili za SVE vaše radnike, tada to popravite za svakoga i konačno, dozvolite im da se sindikaliziraju bez uplitanja.”

via Salon

Comments (1)

  1. […] Amazon priznao da radnike prisiljava na pišanje u boce 05/04/2021 […]

Comments are closed.